Odbijen prijedlog GO SDP-a o uvođenju besplatnog vrtića

Gradska organizacija SDP-a Beli Manastira reagirala je priopćenjem za medije vezano za prijedlog o uvođenju besplatnog vrtića za djecu s prostora Grada Belog Manastira. Prijedlog je odbijen od strane gradonačelnika i vladajuće većine. Uz priopćenje, GO SDP-a priložila je i Odluku vlade RH o sufinanciranju rada vrtića za Grad Beli Manastir u iznosu od 37,5% ukupnog troška vrtića.  

Odluka o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. (nn.hr)

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

”Predlažemo ukidanje participacije roditelja u cijeni vrtića za svu upisanu djecu. Ovo je jedna od ključnih demografskih mjera za koju aktualna vlast (HDZ) nije imala sluha. Ne smije se više promatrati pad broja stanovnika kao da je to nešto što se eto, događa. Grad Beli Manastir je temeljem popisa stanovništva iz 2021. sa svojih 7.973 stanovnika spao na to da je postao najmanji grad u Osječko-baranjskoj županiji, manji čak i od Donjeg Miholjca te grad s najvećim postotnim padom stanovništva (20%) u cijeloj županiji čime se sveo na razinu grada s NAJGORIM demografskim stanjem.’Predlažemo ukidanje participacije roditelja u cijeni vrtića za svu upisanu djecu. Ovo je jedna od ključnih demografskih mjera za koju aktualna vlast (HDZ) nije imala sluha. Ne smije se više promatrati pad broja stanovnika kao da je to nešto što se eto, događa. Grad Beli Manastir je temeljem popisa stanovništva iz 2021. sa svojih 7.973 stanovnika spao na to da je postao najmanji grad u Osječko-baranjskoj županiji, manji čak i od Donjeg Miholjca te grad s najvećim postotnim padom stanovništva (20%) u cijeloj županiji čime se sveo na razinu grada s NAJGORIM demografskim stanjem.

Iako se i ranije moglo i moralo iznaći financijskih sredstava za provođenje ovakve odluke, ovo je posljednji trenutak za to. Posebno sada, kada je Odlukom Vlade RH (Odluka o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. od 27. rujna 2023. godine) Grad Beli Manastir dobio sufinanciranje ukupnog troška vrtića u iznosu od 37,5%, odnosno 393.711 eura, dok vrtić na ime participacije roditelja godišnje naplati nešto više od 100.000 eura. Stoga je jasno da novaca ima i više nego dovoljno te da nema apsolutno nikakvog razloga da se ova demografska mjera u Belom Manastiru ne provede odmah i bez odgode.

Nastavi li Beli Manastir ovim demografskim smjerom kroz par desetaka godina možemo očekivati osnivanje Udruge bivših pustaraša pustare Beli Manastir koji će svjedočiti kako je nekada na ovom prostoru postojao grad, a samo najstariji među njima će se sjećati kako je taj grad nekada imao čak i prigradska naselja. Svi zajedno moramo spriječiti daljnje srljanje u demografsku propast i promijeniti demografski smjer grada.” stoji u priopćenju GO SDP-a kojeg potpsuje predsjednik Marko Bogatić.