GO SDP-a Beli Manastir o gradskom prijevozu

Priopćenje GO SDP-a Beli Manastir o gradskom prijevozu

“Gradska vlast prigodno pred izbore obećava pokretanje besplatnog gradskog prijevoza. SDP je svjestan potrebe naših sugrađana kojima je potreban prijevoz do liječnika ili na tržnicu, ali način na koji sadašnja gradska vlast pristupa tom problemu jasno nam pokazuje da nemaju ozbiljnu namjeru taj problem rješavati nego samo obećavati nešto za što su i sami svjesni da je u startu osuđeno na propast.

Nismo zbog toga sretni i voljeli bi da je drugačije. Ali gradska vlast ostala je gluha na naše dobronamjerne sugestije. Odlučili su se na nabavku iz donacije dva gradska autobusa. Ovom prilikom zahvaljujemo Gradu Pula na donaciji dva gradska autobusa.

Ono što nas u ovom trenutku zabrinjava je to što gradska vlast svjesno ignorira činjenicu da je trošak održavanja takvih autobusa, goriva, plaća vozača kao i potrebnih servisa takvih autobusa trošak od najmanje 750.000,00 kuna godišnje. Pa zašto je onda gradska vlast u proračunu za ovaj projekt predvidjela samo 200.000,00 kuna? Jasno je da je to iznos dostatan za jedva 3 mjeseca.

To nije naše mišljenje, to je činjenica. Ako nama ne vjeruju, a sami nisu sposobni izračunati trošak pa neka samo zatraže podatke od Grada Belišća koji ima sličan projekt i vidjet će i sami koliko su u krivu.

I što možemo sad zaključiti? Nameću se dva zaključka: ili se radi o predizbornom triku ili se radi o apsolutnoj nesposobnosti planiranja. Kako god bilo to nije rješenje problema koji naši sugrađani imaju. Ako im je plan pokrenuti besplatan gradski prijevoz par mjeseci prije izbora, a potom ga nakon izbora ukinuti, to nije samo jeftina demagogija nego i iskaz apsolutnog prijezira prema onim našim sugrađanima kojima je takav prijevoz zaista potreban. A ako se radi o nesposobnosti planiranja onda je to samo nastavak načina na koji su vodili grad i u zadnje 4 godine – bez ikakvog iskoraka naprijed, dovršavajući samo projekte prethodne SDP-ove vlasti.

Kako god bilo, nas u SDP-u brine da će se veliki iznos novca građana baciti u vjetar, a da će problem ostati neriješen. Ovaj problem se može riješiti na nekoliko različitih načina i svaki od njih je jeftiniji od ovog modela koji bi građane Belog Manastira koštao minimalno 3.000.000,00 kuna u 4 godine. Ali gradsku vlasti za to nije briga. Kao što ih nije briga hoće li građani i nakon svibnja imati ili ne besplatan prijevoz, jer su osigurali sredstva dostatna za 3 mjeseca, a to je jedino bitno – da izbori prođu, a do idućih će se zaboraviti!”

                                                                                                                  

Marko Bogatić v.r.-predsjednik GO SDP Beli Manastir