Obljetnica 3. gardijske brigade Kune

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Osijeku je obilježena 29. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune i Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Ministar Krstičević je tom prigodom izjavio kako će Vlada  prihvatiti inicijativu da most na Dravi nosi naziv „Most 3. gardijske brigade Kune“, u znak zahvalnosti za sve što su pripadnici Kuna napravili u Domovinskom ratu

Svečanoj obljetnici nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik Tenkovske bojne Kune bojnik Goran Anić, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Tihomir Kmet i drugi.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune u Osijeku.

Ministar Krstičević: U čast 3. gardijske brigade Kune most na Dravi nosit će ime Treće gardijske brigade

“Želim u ime cijele Hrvatske vlade čestitati današnji dan svim pripadnicima Kuna. Želim se zahvaliti na svemu onom što su učinili u Domovinskom ratu. Treća gardijska brigada bila je udarna postrojba Hrvatske vojske koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i cijele Hrvatske”, kazao je ministar Krstičević podsjetivši kako uskoro obilježavamo obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj su upravo Kune bile jedna od ključnih postrojbi Hrvatske vojske. Ministar je podsjetio i na žrtvu 385 pripadnika koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu kazavši kako je odgovornost i dužnost svih nas očuvati uspomenu na njihovu žrtvu.

Tenkovska bojna Kune nastavlja slavnu tradiciju Treće gardijske brigade

„Danas Tenkovska bojna Kune nastavlja tradiciju 3. gardijske brigade, to je suvremena postrojba, opremljena svim modernim sredstvima. Jamac su mira i sigurnosti, kako u Slavoniji, tako i u cijeloj Hrvatskoj”, poručio je ministar.

Ministar je ovom prilikom najavio kako će Vlada Republike Hrvatske prihvatiti inicijativu predstavnika Udruge Kuna, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Županije da most na Dravi, glavni infrastrukturni projekat nosi naziv „Most 3. gardijske brigade Kune“, u znak zahvalnosti za sve ono što su naši pripadnici Kuna napravili u Domovinskom ratu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom je prigodom rekao: „Čestitam vam 29. obljetnicu osnutka. Na osobit način prisjećamo se naših nestalih pripadnika 3. gardijske brigade Kune s pozivom svima nama da uložimo dodatan napor u pronalaženju posmrtnih ostataka naših nestalih pripadnika“, kazao je ministar Medved zahvalivši udruzi 3. gardijske brigade Kune na partnerskom odnosu s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

„Tenkovska bojna transformirala se u izrazito modernu, sposobnu NATO postrojbu, sa 70 tenkova i danas je jedna od najmoćnijih postrojbi Hrvatske vojske danas“, rekao je zapovjednik Tenkovske bojne Kune bojnik Goran Anić.

„Svi hrvatski branitelj dali su ogroman doprinos u obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Imali smo srce, domoljublje, vjeru i hrabrost koji su nas nosili i s kojom smo pobijedili!“, poručio je predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Tihomir Kmet.

Župan Ivan Anušić istaknuo je važnu ulogu 3. gardijske brigade u Domovinskom ratu

-Uloga 3. gardijske brigade bila je iznimno velika u Domovinskom ratu, a osobito u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak kad je oslobođena zapadna Slavonija. I ja sam bio član ove gardijske brigade i poznam njihov ratni put i puno mladih dečki koji su tada bili spremni svoje živote ostaviti za slobodu Hrvatske. Nažalost, neki su to i morali učiniti da bi danas imali slobodu i Domovinu. Važno je da i dalje držimo do zajedništva i uspomene na one koji više nisu s nama. Njima iskazujem najdublje poštovanje, a pripadnicima 3. gardijske brigade čestitam njihov dan – rekao je župan.