Obilježena mađarska revolucija iz 1848./1849.

15. ožujka Mađari su se prisjetili jednog od najvažnijih trenutaka svoje povijesti, kada je progovorila čežnja za slobodom naroda koji postaje nacija. O veličanstvenim osobama mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848-49. prisjećaju se svake godine.

Na 175. obljetnicu revolucije i borbe za slobodu 1848-49. godine, komemoranti su se najprije okupili u Zmajevcu, gdje su se prisjetili Izsáka Ferenca Bénija i Jánosa Apostola, domoljuba i narodnog učitelja iz 1848. godine. O Izsáku Ferencu Béniju znamo da je borbu za slobodu držao toliko važnom da je posjetio Kossutha u emigraciji, ponio mu je dobro vino iz Zmajevca, te se u Zmajevac vratio s njegovom porukom.

Povorka je krenula od Doma kulture iz Suze prema seoskom reformatskom groblju, do groba Gedeona Ácsa. Velečasni, kojega su tada od milja zvali Gida, ne samo da je sakupljao novac za pomoć revoluciji, ne samo da je oštrim riječima bodrio svoje vjernike već je i sam služio kao primjer. Komemoraciju je otvorio zbor Szivárvány iz Novog Bezdana. György Varga, pastor reformatske crkve iz Suze, je pak citirao prikladnu molitvu Nikole Zrinskog, mađarskog pjesnika hrvatskog porijekla. Sudionici svečanosti odali su počast pognute glave i polaganjem vijenaca u čast svećenika Kossuthovog tabora.

Komemoranti su nakon toga krenuli ka bisti Lajosa Kossutha, koja je dijelom 12 metarskog obeliska posvećenog u Suzi 05. srpnja 1897. godine povodom tisućite obljetnice naseljavanja Mađara. Bista je napokon svoje dostojno mjesto pronašla u Domu kulture u Suzi, te se i ovdje svake godine polože vijenci. Netom prije polaganja vijenaca, svoje misli s okupljenima podijelio je Janoš Andoči, potpredsjednik DZMH.

Na prigodnom programu svoj svečani govor je održao Róbert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH. Istaknuo je kako mađarska zajednica svaki dan razvija svoja sela, škole, obnavlja svoje crkve, osigurava dostojne uvjete i dostatne potpore za udruge koje se bave njegovanjem mađarske kulture, kao što i iz godine u godinu ima sve veću odgovornost u hrvatskom javnom životu, na lokalnoj i državnoj razini.

Koliko god su politički odnosi bili osjetljivi, u DZMH se nismo bavili sami sobom, već našom zajednicom i neprestano smo bili usredotočeni na naše zadatke. To radimo i danas zastupanjem interesa naše zajednice, čime opravdavamo dato nam povjerenje. Svjetlost 48-e okupila je pod jednu zastavu sve one koji su imali iste ideje, neovisno o međusobnim razlikama u mišljenju. Pod zastavu nacije – čulo se u govoru saborskog zastupnika.

Dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, prvo je pročitao pismo premijera Viktora Orbána namijenjeno Mađarima izvan domovine, među ostalim rekao je kako „koheziju i vjeru u budućnost hrvatskih Mađara dokazuje aktivna uloga u zajednici i 30 godina rada DZMH, čemu pridonosi i učinkovito zastupanje interesa mađarske nacionalne manjine od strane saborskog zastupnika Mađara. Zahvaljujući tomu sa sigurnošću možemo tvrditi kako je u slučaju mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj osigurano daljnje njegovanje mađarskog jezika i kulture i očuvanje identiteta, u čemu i na dalje mogu računati na potporu Mađarske“.

U programu su sudjelovali zbor Szivárvány iz Novog Bezdana, Robert Nađ, članovi kazališne skupine Dörömb, Monika Molnar, Zsuzsanna Molnar, Edina Romer, plesači folklornih skupina Csárdás iz Suze i Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Laslova.

Tekst i slika: Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota