Godišnje savjetovanje službenika za informiranje

Na 4. Godišnjem savjetovanju službenika za informiranje, koje se održava u Hotelu Osijek, okupilo se više od 200 predstavnika tijela javne vlasti. Cilj Savjetovanja je pružiti stručnu pomoć i olakšati rad službenicima za informiranje, pridonijeti standardizaciji primjene Zakona o pravu na pristup informacijama te, posljedično, smanjiti broj žalbenih postupaka pred Povjerenikom za informiranje. Kroz izlaganja i raspravu na četiri panela službenicima se želi proširiti uvid u kontekst ostvarivanja prava na pristup informacijama i najviše standarde upravnog postupanja prema Zakonu o pravu na pristup informacijama i Zakonu o općem upravnom postupku.

Transparentnost javne uprave, a osobito u politici je izuzetno bitna za izgradnju povjerenja građana u ono što radimo. Mora se znati što se radi, je li taj rad u skladu sa zakonom ili nije, kako trošimo novce kojima poreski obveznici pune proračun, a kojim na određeni način raspolažemo. Kod nas u Osječko-baranjskoj županiji sve te informacije su lako dostupne i provjerljive te svatko i u svakom trenutku može provjeriti kako i za što se troše proračunska sredstva – kazao je župan Ivan Anušić te dodao da Osječko-baranjska županija godinama ostvaruje najvišu ocjenu iz transparentnosti, a putem službenika za informiranje dostupna je građanima i za dodatne upite.

Povjerenik za informiranje dr. sc. Zoran Pičuljan naglasio je da su službenici za informiranje osobe koje u tijelima javne vlasti, kojih je 6.000 u Hrvatskoj, obavljaju poslove pristupa informacijama te da broj nazočnih na savjetovanju pokazuje da je “on line” vrijeme iza nas.

– Raspravlja se o novelama, izmjenama Zakona o pravu na pristup i kako te novele primijeniti u pravu na pristup, kako poboljšati upravnu praksu, odnosno praksu rješavanja prvostupanjskih tijela i kako što bolje suzbiti šutnju administracije na prvome stupnju, osigurati dostupnost informacija puno brže i protočnije na način kako to treba biti – rekao je.