Obilježen Dan civilne zaštite

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj danas (1. ožujka 2021. godine) u Kulturnom centru Osijek otvorena je izložba fotografija tematski vezanih uz aktivnosti sustava civilne zaštite, a potom je u Velikoj vijećnici OBŽ u Osijeku održana svečana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U ime župana Ivana Anušića i djelatnika Osječko-baranjske županije, zamjenik župana Petar Lagator čestitao je i zahvalio svim pripadnicima civilne zaštite na požrtvovnom i kvalitetnom radu.

Naglasio je kako Osječko-baranjska županija nastoji što više pomoći rad svih sastavnica sustava civilne zaštite. Između ostalih potpora, prošle godine Županija im je odobrila više od četiri milijuna kuna, dok je preko EU projekta prekogranične suradnje uspjela u Našicama realizirati investiciju vrijednu 1,5 milijun eura.

PETAR LAGATOR

– Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH ove godine u skladu s epidemiološkim mjerama obilježavamo svečanom sjednicom Stožera CZ OBŽ, dok smo ranijih godina provodili i prigodne vježbe i druge aktivnosti.

Zadnjih godinu dana, počevši od 13. ožujka 2020. godine kada je evidentiran prvi oboljeli od koronavirusa na našem području, najveći teret odradilo je zdravstvo; Zavod za javno zdravstvo OBŽ, primarna zdravstvena zaštite, a osobito Klinički bolnički centar Osijek koji je bio kovid centar za pet slavonskih županija te Opća županijska bolnica Našice kao sekundarni centar, zatim veliki doprinos dali su Dom zdravlja OBŽ i Zavod za hitnu medicinu OBŽ te Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje kao glavni koordinator, a naravno i sve ostale snage koje su sudjelovale u tim aktivnostima, od ureda civilne zaštite koji je dio Ravnateljstava CZ MUP-a, zatim policija, vatrogasci, crveni križ. Naglašavam da su naše operativne snage, vatrogasci i HGSS te Crveni križ koji je stalno na terenu, sudjelovale i u saniranju posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije – rekao je načelnik Stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec istaknuo je da snage sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije ne djeluju samo na području ove županije nego su vrlo aktivne i na drugim područjima cijele Republike Hrvatske, a po potrebi i na razini međunarodne pomoći. Naglasio je kako je sustav civilne zaštite nadopunjen i angažiranjem značajnog broja volontera.

ZVONKO GRGEC