O Leptirićima i cestama u Brifingu

Udruga Baranjski leptirići osnovana je 2012. godine i danas skrbe o ukupno 50-ak djece i 55 osoba s invaliditetom. Prošlu godinu obilježio je izostanak potpore Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je za cijelu Baranju, odobrilo samo jednog pomoćnika u nastavi, premda su stvarne potrebe znatno veće, odnosno 24-oro djece sa potrebama za 18 pomoćnika. U 2014. godini u Baranji je bilo devet pomoćnika posredovanjem Udruge, a 17 posredovanjem Županije.
Projekt je prošao, ali je zbog novih kriterija i ”nedostatka novca” odobren samo jedan pomoćnik, a tražili smo 18 za 24 učenika. Udruga je uložila žalbu, ali odgovor nismo dobili , rekao je u emisiji Brifing  predsjednik Baranjskih leptirića Držislav Šušak.
Naglašava da se nepravda nastavlja i na lokalnoj razini jer grad Beli Manastir i Baranjske Općine sporo reagiraju na njihove zahtjeve, a neke i nikako.
Tako da najveći teret pada na roditelje, tvrdi Šušak.
{mp3}susak brifing 016{/mp3}
Gradonačelnik Ivan Doboš pojasnio je usklađivanje sa zakonom i promjenu da se sredstva iz proračuna za udruge izdvajaju nakon donošenja proračunam, a ne kao do sada uoči. Očekuje kako će udrugama, pa tako i Baranjskim leptirićima već početkom travnja sredstva biti na raspolaganju.
Uvjet je kao i svim udrugama da povjerenstvo prihvati predloženi projekt rada za 2016. godinu, rekao je Doboš.
{mp3}dobos sredstva{/mp3}
Šušak je ukazao i na nesrazmjer dodjele sredstava udrugama koje skrbe o invalidima i sportskim klubovima. Tvrdi kako čelnici grada i općina ne prave razliku između hobija i potreba osoba s invaliditetom.
{mp3}susak sport{/mp3}
U drugom dijelu Brifinga gost je bio Tihomir Glavaš ravnatelj Županijske uprave za ceste. Krajem prošle godine županijska je skupština prihvatila izviješće Županijske uprave za ceste i ravnatelja Tihomira. Država i dalje smanjuje dotacije za ceste, pa je tako i za 2016. godinu predviđeno 8 do 9 milijuna kuna manje. Za Baranju su predviđene samo dvije dionice ukupne vrijednosti oko 2 milijuna kuna. Glavaš ističe kako je u proteklih 10-ak godina u Baranju najviše ulagano, jer su ceste bile u vrlo lošem stanju, a bilo je i nekoliko kapitalnih investicija, kao što je cesta Kotlina – Podolje i kružni tok u Bilju.
Procjene su kako će biti realizirana vrijednost od 1,2 milijuna kuna na cesti od Draža prema Duboševici i spust u mjestu Draž, te opsežni radovi u centru Vardarca u vrijednosti od oko 720.000 kuna, rekao je Glavaš.