Biblio baza u Kneževim Vinogradima

“Podrška manjinskim zajednicama u očuvanju manjinskih jezika – u govoru i pismu” projekt je ukupne vrijednosti 20.000 Eura od čega je 90% sufinancirala EU, a čiji je cilj promocija i osnaživanje jezika i kulturnog identiteta nacionalnih manjina Općine Kneževi Vinogradi. U sklopu projekta prevedena je web stranica Općine na mađarski, srpski i njemački jezik, izrađena je online Biblio baza knjiga, nabavljena je potrebna uredska, informatička i prezentacijska oprema.

Najveći dio posla bilo je popisivanje knjiga na području Općine, a koje su vlasništvu Vijeća nacionalnih manjina i manjinskih udruga” rekla je voditeljica projekta Ines Palko koja je na završnoj konferenciji projekta održanoj u ponedjeljak u Domu kulture u Kneževim Vinogradima, prezentirala  tijek cijelog projekta koji je započeo 2. veljače prošle godine i službeno završava 1. veljače ove godine. Zahvalila se svim sudionicima i partnerima na projektu, kao i Njemačkoj zajednici – Zemaljskoj udruzi Podunavskih Švaba koja je prevela web stranicu Općine na njemački jezik. 

Najviše popisanih knjiga je na mađarskom jeziku, a predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine i predsjednica Udruge mladeži Hercegszollosi Mihaly, Korina Tomašić-Deak ističe kako je ovaj projekt važan za mađarsku nacionalnu manjinu u Općini kako zbog popisanog velikog broja knjiga tako i zbog mogućnosti zapošljavanje dvije nezaposlene osobe.

Ukupno je popisano 10 232 knjige, no informacije s terena pokazuju kako ih ima i mnogo više te se u Općini nadaju nastavku popisivanja, klasifikaciji, kategorizaciji i obradi knjiga, čemu su ih podučili djelatnici Gradske knjižnice Beli Manastir. Popisane knjige mogu se pretraživati putem Biblio baze na stranici biblio.knezevi-vinogradi.hr, a za posudbu se zainteresirani građani mogu javiti na popisna mjesta.

BIBLIO BAZA – link: http://biblio.knezevi-vinogradi.hr/

Projekt je dio zajedničkog projekta Europske unije pod nazivom ‘Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj europi, a njegu važnost prepoznao je i načelnik Općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja.

Partneri na projektu bili su Vijeća mađarske i srpske nacionalne manjine, a sudionik projekta Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj.