O interesima Mađara u Budimpešti i Zagrebu

Predsjednik Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, Róbert Jankovics, održao je sastanak sa Zsoltom Semjénem, potpredsjednikom Mađarske Vlade, na kojem je bilo riječi o pitanjima vezanim uz mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, a u srijedu ga je primio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U ponedjeljak, 17. siječnja, predsjednika DZMH i saborskog zastupnika Mađara, Róberta Jankovicsa, primio je Zsolt Semjén, potpredsjednik vlade Mađarske za nacionalnu politiku. Na prijateljskom susretu bilo je govora o aktualnostima vezanim za mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na situaciju oko pandemije i aktualnim događanjima koja su važna za Mađare u Hrvatskoj.

Mađarska zajednica jako puno toga može zahvaliti vladi Mađarske, koja je DZMH uvijek smatrala partnerom. Gospodin Semjén je istinski i iskreni prijatelj naše zajednice, naš razgovor je i ovaj puta bio krajnje temeljit i detaljan, iznimno sam optimističan glede planova za ovu godinu – izjavio je Róbert Jankovics.

Mađarska zajednica u Hrvatskoj ima tu sreću što osim Budimpešte i Zagreb razumije njhove probleme te pomaže našu zajednicu. Dva dana nakon posjeta Budimpešti, Róberta Jankovicsa primio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na susretu je bilo riječi o tome kako su Hrvatska i Mađarska prije 30 godina započele diplomatske odnose koje od tada ništa nije narušilo. To se može, bez dvojbe, zahvaliti i činjenici što i Hrvatska i Mađarska međusobno svoje nacionalne manjine tretiraju s iznimnom pažnjom. Na susretu je bilo riječi i o aktualnostima koje se tiču mađarske zajednice u Hrvatskoj, kao i o problemu Kenđije.

Osim tema koje se tiču mađarske nacionalne manjine, riječi je bilo i o regionalnim programima, o potrebi za otvaranjem novih graničnih prijelaza, kao i o mogućem rješenju problema državne granice sa Srbijom – rekao je Róbert Jankovics.

Izvor: kepesujsag.com