Novi ugovori iz programa Zaželi

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar potpisali su i uručili, u srijedu 23. lipnja,18 ugovora o financiranju iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ s predstavnicima gradova, općina i udruga iz Slavonije i Baranje. Uručenje ugovora upravo u Osijeku nije bilo slučajno jer – kako je naglasio ministar Aladrović – Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa Zaželi. Stoga su potpisivanju i uručenju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna, uz potpisnike nazočili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić.

Danas nastavljamo program Zaželi, program koji je u početnoj alokaciji bio zamišljen u vrijednosti 300 milijuna kuna, međutim do sada smo u tom programu u zapošljavanje i socijalnu uključenost investirali više od 1,8 milijardu kuna na području cijele Republike Hrvatske, a Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa Zaželi te govorimo o više od 330 milijuna kuna. Danas uručujemo 18 ugovora vrijednih 25 milijuna kuna za gradove, općine i udruge civilnog društva i sve koji su pronašli svoju svrhu u provođenju tog programa – rekao je ministar Aladrović te najavio:

U sljedećem višegodišnjem financijskom okviru planiramo također osigurati sredstva za taj program jer on u sebi sadržava tri prioritetne osi (zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje) iz samog Europskog socijalnog fonda. Tako s jedne strane imamo zaposlene žene koje su teže zapošljive na drugim vrstama poslova, a s druge strane imamo zadovoljne korisnike, prije svega osobe starije životne dobi koje trebaju skrb u vlastitim domovima. Na taj način potičemo i postupak deinstitucionalizacije te sam siguran da ćemo u sljedećem razdoblju još kvalitetnije i proaktivnije voditi ovakav program – naglasio je ministar.

Ministar Josip Aladrović

Gradonačelnik Ivan Radić je rekao da je Osijek socijalno uključiv grad i izdvaja značajna sredstva za socijalno ugrožene osobe, pružajući im socijalnu zaštitu, a tako će i nastaviti. – Činjenica da se projekt drugi put provodi govori da je dobro osmišljen, a da ga Ministarstvo na čelu s ministrom dobro obavlja, dajući pristup tržištu rada najranjivijim skupinama. Njegova najveća vrijednost  je da se brine o osobama kojima je to najpotrebnije. Grad Osijek će u projektu sudjelovati kao partner – rekao je Radić te čestitao potpisnicima.

Zamjenik župana Mato Lukić je podsjetio da je u prvoj fazi projekta Osječko-baranjska županija prva aplicirala te je ta faza uspješno završena.

Drugu faza projekta u našoj županiji odnosi se na 55 jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, a također je značajna jer osigurava zapošljivost ranjivih skupina, odnosno žena koje teško pronalaze posao na tržištu rada. Naravno, osobito je značajno što krajnji korisnici osim usluge pomoći u kući dobivaju i uslugu socijalne uključenosti i institucionalizaciju. Osječko-baranjska županija ima spreman projekt za drugu fazu i čim se raspiše natječaj aplicirat ćemo i siguran sam da ćemo projekt nastaviti uspješno provoditi – istaknuo je Lukić.

Osječko-baranjska županija je izradila projektnu prijavu prema kojoj planira zapošljavanje 57 žena koje bi pružale pomoć i podršku za 342 starijih i nemoćnih osoba s područja općina Antunovac, Vladislavci i Draž te gradova Beli Manastir i Osijeka. Vrijednost planiranog projekta je 4.976.360,00 kuna.