Nova potpora za rekonstrukciju dvoraca u Našicama

Ugovor o sufinanciranju projekta „Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je gradonačelniku Grada Našica Krešimiru Kašubi. Time su iz Programa za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za ovaj projekt dodijeljena sredstva u maksimalnom iznosu od 10.000.000,00 kuna. Svečano uručenje ugovora održano je u prostorijama Osječko-baranjske županije u Osijeku, a tomu su nazočili župan Ivan Anušić i zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić.  

Današnjim ugovorom podižemo sufinanciranje ovog projekta na 85 posto njegove ukupne vrijednosti. Ujedno završavamo ciklus potpisivanja ugovora iz Fonda za sufinanciranje EU projekata diljem RH u komu je samo u 2021. godini uloženo 1,7 milijardi kuna. Riječ je o 650 različitih projekta kojima se pomaže općinama i gradovima, županijama, kao i njihovim komunalnim tvrtkama i institucijama kako bi što je brže moguće realizirali EU projekte. Projekti obnove kulturne baštine i kulturnog identiteta podiže se atraktivnost RH u turističkom smislu, posebno na području pet slavonskih županija, mijenjaju i vizure i sadržaji gradova, ali cijelo područje dobiva i novu perspektivu gospodarskog razvoja – rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba kazao je kako su Našice u ovom trenutku veliko gradilište kojim se mijenja vizura grada. U tom kontekstu je izuzetno značajno i današnje potpisivanje ugovora vrijednog 10 milijuna kuna.

Kada se završi rekonstrukcija imat ćemo novu turističku priču temeljenu na dvorcu kao muzeju s kompletnom muzejskom građom, Mali dvorac namijenjen za našu Glazbenu školu te Groegerova vila sa knjižnicom i druge sadržaje – kazao je gradonačelnik Kašuba te zahvalio ministrici Tramišak i županu Anušiću na potpori u razvoju grada Našica.