Završna konferencija projekta “E, baš hoću biti poduzetnik!”

„Mama, kupi mi šivaći stroj“ – rečenica je jednog učenika, člana školske zadruge Mravac iz Levanjske Varoši, koja je bila poticaj za razvoj projekta „E, baš hoću biti poduzetnik“ skraćenog naziva HobIT.  Početak poduzetničkog putovanja za nastavnike iz triju osnovnih škola, a onda posljedično i za njihove učenike, počeo je još u kolovozu 2022. godine kada su provedene prve edukacije u sklopu projekta.

Projekt je okupio partnere iz tri osnovne škole; Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, Osnovnu školu „Antunovac“, Osnovnu školu „Šećerana“ iz Belog Manastira te Zakladu Slagalica uz Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Hrvatski savez učeničkih zadruga i Visoku školu za zeleni razvoj iz Norveške. Projekt je podržan s 133.396€ financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EEA financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

25. siječnja 2024. godine održana je završna konferencija u Centru za kulturu u Belom Manastiru.

Na konferenciji su sudjelovali Jelena Franotović iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Miranda Glavaš-Kul – pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-Baranjske županije i Nataša Šego – ravnateljica Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Levanjske Varoši koja je i voditeljica projekta “E, baš hoću biti poduzetnik!”.

Konferenciji su nazočili i gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, koji su izrazili punu podršku za ovaj i slične nadolazeće projekte.

Jelena Franotović, voditeljica Odjela za upravljanje provedbom, praćenje i vrednovanje programa i projekata, pozdravila je način provođenja projekta i temeljenje istog na specifičnosti područja u kojemu se od kolovoza 2022. godine i provodio.

Jelena Franotović

Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, osvrnuo se na, u najboljem smislu, “drskost” naziva projekta “E, baš hoću biti poduzetnik!”.

Josip Miletić

Kao predstavnik Grada Belog Manastira, domaćina ove završne konferencije, gradonačelnik Tomislav Rob pohvalio je poduzetnički način razmišljanja i korištenje EU fondova za razvoj Osječko-baranjske županije.

Tomislav Rob