”Najbolja poduzetnička ideja”

najbolja poduzetnicka ideja
najbolja poduzetnicka ideja

Jedan od značajnih projekata poticanja poduzetništva na području Osječko-baranjske županije je projekt “Najbolja poduzetnička ideja”, pokrenut 2006. godine. Projekt “Najbolja poduzetnička ideja” ima za cilj poticanje “start-up” poduzetnika, ali i onih osoba koje tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, na stvaranje novih proizvoda, odnosno usluga koji se mogu ponuditi tržištu.

 

Danas su potpisani ugovori s tvrtkama koje su prepoznale ovaj projekt i sudjeluju u sufinanciranju nagradnog fonda. Riječ je o Cestingu d.o.o, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Kanaanu d.o.o iz Donjeg Miholjca, Osijek-Koteksu d.d. i Vuki d.d. iz Osijeka.

14 godina provodimo ovaj projekt koji nailazi na pozitivan odjek. Tijekom godina nagradili smo brojne poduzetničke ideje na temelju kojih su nastale tvrtke koje danas uspješno rade i zapošljavaju. Zahvaljujem se sponzorima koji podržavaju ovu ideju i time pokazuju društveno odgovorno ponašanje. Nakon odabira najboljih, vjerujem kako će te ideje i zaživjeti no nadam se da će ovaj natječaj brojne mlade ljude koji razmišljaju o ulasku u poduzetničke vode motivirati da to i učine – rekao je župan Ivan Anušić.

Prema komentarima samih sudionika, dosadašnji natječaji su ispunili svoj osnovni cilj: stvorili su pozitivnu poduzetničku klimu te su bili poticaj kako poduzetnicima početnicima, tako i fizičkim osobama u njihovom nastojanju da budu što uspješniji u svojim poslovnim pothvatima.

Jedan broj dosadašnjih dobitnika nagrada za najbolju ideju iskoristio je dobivena sredstva za početak poslovanja i novo zapošljavanje, neki dobitnici su unaprijedili svoju ideju i doveli ju u viši stupanj gotovosti, posebice inovatori, ali su svi oni dobivena sredstva i nagradu iskoristili kao dodatni poticaj u svom daljem radu i napretku – rekla je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

U dosadašnjih trinaest natječaja ukupni fond nagrada je iznosio 1.268.000,00 kuna. Od tog iznosa Osječko-baranjska županije osigurala je 279.000,00 kuna. Ukupan broj pristiglih prijava od 2006. do  2019. godine je 699.

Fond nagrada u natječaju za 2020. godinu iznosi 50.000,00 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 20.000 kuna, Cesting d.o.o. Osijek 10.000 kuna, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek 5.000 kuna, Kanaan d.o.o. i Osijek-Koteks d.d. po 6.000,00 Osijek  6.000 kuna te Vuka d.d. 3.000 kuna. Prva nagrada iznosi 12.000 kuna, druga 8.000 kuna, treća 5.000 kuna, te deset nagrada po 2.500 kuna. Natječaj će biti raspisan u petak, 9. listopada, a za prijave će biti otvoren 45 dana.