Na Pravnom fakultetu u Osijeku održana važna i vrijedna međunarodna i znanstvena konferencija

Na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je šesta Međunarodna znanstvena konferencija
„Oporavak EU i jačanje otpornosti na nove izazove – pravni i ekonomski aspekti“ , a nazočio joj je i zamjenik župana Josip Miletić.

– Ova se konferencija održava od 2017. godine, a prethodne dvije godine održavana je u hibridnom obliku, odnosno dijelom uživo, a dijelom online zbog epidemije. Iz godine u godinu je zamjetno povećanje broja sudionika kao i broj zemalja iz kojih dolaze, a ove godine imamo 52 sudionika iz 11 zemalja. Teme su usmjerene na izazove nastale zbog pandemije koronavirusa i oporavak gospodarstava država članica Europske unije, a zbog nedavnih zbivanja i činjenice da je Europa suočena s najvećim sigurnosnim izazovom zbog rata u Ukrajini, i s pitanjima sigurnosti. Vjerujem da će ova kriza dovesti do jačanja nadležnosti Europske unije na području vanjske i sigurnosne politike jer smo svjedoci da su sve države članice nakon ruskog napada na Ukrajinu osudile agresiju i jednoglasno izglasale prve pakete mjera sankcija Rusiji, međutim sad već vidimo razilaženje među državama članicama, a postoji strah da bi sankcije Rusiji mogle imati i veće posljedice za samu Europsku unije – istaknuo je dekan Pravnog fakulteta izv.prof.dr.sc. Tunjica Petrašević.

Zamjenik župana Josip Miletić pohvalio je napore Pravnog fakulteta u Osijeku u organizaciji ove međunarodne konferencije, ali i drugih znanstvenih aktivnosti.

Povezivanje pravnih i ekonomskih pitanja u svjetlu izazova s kojima se susrećemo, poput posljedica pandemije koronavirusa i ratnih zbivanja u Ukrajini je izuzetno važno u traženju rješenja za izlazak iz nastale krize. Uvjeren sam da će i današnja konferencija ponuditi neke odgovore u smjeru jačanja našeg odgovora na novonastale izazove – kazao je Miletić.