Matica hrvatska riješila slučaj Matoševe spomen-kuće u Tovarniku

Matica hrvatska izvijestila je da se odrekla svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik i velikog književnika Antuna Gustava Matoša uoči njegove 150. obljetnice rođenja. 

Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi proteklih mjeseci poduzeti su, navodi se u priopćenju, znatni napori za rješavanje dugogodišnjeg neriješenog pravnog problema vezanog uz spor Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša.

Naglašava se da je jednoglasnu odluku Predsjedništva, također gotovo jednoglasno, potvrdila Glavna skupština MH na zasjedanju 22. listopada. 

Matica ističe da je Skupština odlučila da se spor oko Matoševe spomen-kuće nakon 18 godina okonča tako da se dug od 240.000 kuna, koji je Matica potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice, podare Općini Tovarnik pod uvjetom da Općina novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće. 

O tome će se u studenome ove godine zaključiti ugovor s Općinom Tovarnik, napominje Matica. 

Matica hrvatska navodi da je ovu odluku donijela isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini. 

Podsjeća da su iz Odbora za izgradnju kuće A. G. Matoša ovih dana pisanim priopćenjem istupili akademkinja Dubravka Oraić Tolić, akademici Krešimir Nemec i Pavao Pavličić te književnica Julijana Matanović s izričitim zahtjevom da njihovo ime Društvo A. G. Matoša ne koristi više u svojim objavama kojima šteti ugledu Matice hrvatske.

(Hina)