“Manjine kao mostovi između zajednica”

Održan je okrugli stol i radionica proširenja mreže suradnje u okviru prekograničnog programa pod nazivom „Manjine kao mostovi između zajednica“ u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) na kojemu su sudjelovali gospodarski subjekti koji raspolažu prekograničnim poslovnim kontaktima.

Uloga nacionalnih manjina je ključna u izgradnji dobrih odnosa među državama i u upoznavanju međusobne kulture. To predstavlja i prekogranični projekt EU pod nazivom „Manjine kao mostovi između zajednica“ kojega su još prošle godine pokrenule DZMH, Hrvatska samouprava grada Pečuha, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, kao i Kulturna četvrt Zsolnay kako bi svoje manifestacije učinile poznatim široj javnosti s obje strane granice.

Partneri su se već više puta sastali radi dogovora s obje strane hrvatsko-mađarske granice, posljednje je u utorak u Bilju održan okrugli stol u konferencijskoj sali medijske kuće DZMH. Na savjetovanje, koje je ujedno bilo i radionica izgradnje mreže kontakata, primili su gospodarske subjekte koji raspolažu sa prekograničnim poslovnim kontaktima.

Prisutne je pozdravio Gabor Varga, potpredsjednik DZMH, rekavši kako je cilj okruglog stola da prisutni hrvatski i mađarski poduzetnici, poljoprivrednici, predstavnici trgovačkih mreža, predstavnici organizacija međusobno podijele stečena iskustva u svojim prekograničnim aktivnostima u interesu zajedničkog gospodarskog i kulturnog razvoja.

Među ostalima, prisutni su bili Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH i Noémi Váczi, voditeljica projekta Četvrti Zsolnay.

Kepes Ujsag