Naslijeđe i budućnost – održana 16. Smotra folklora u Vardarcu

Po 16. puta okupile su se dječje i odrasle folklorne skupine u Vardarcu kako bi pokazale plesne običaje uže i šire regije.

Kažu da opstanak jedne zajednice ovisi o tome koliko ona čuva ostavštinu svojih predaka i nastoji to prenijeti na nove generacije. Kulturno-umjetničko društvo Vardarac upravo je s tim ciljem oživjelo ovu smotru prije dosta godina, te kako bi ugostila one plesne skupine i kulturna društva na čijim manifestacijama oni redovito nastupaju. Smotra, 16. po redu, održana je na dvorištu Etno-kuće i sportskom igralištu škole.

Smotra pruža dobru prigodu za susret svim ljubiteljima mađarskih običaja i gastronomije. Zainteresiranih ni ove godine nije manjkalo, šator je bio pun i oduševljena publika pozdravila je produkciji domaćih i stranih plesnih skupina.

Smotru su otvorili i pozdravili okupljene Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara, János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, kao i Žolt Micheli, predsjednik kulturnog društva domaćina.

Prvo su nastupile dječje folklorne skupine

Naslijeđeni običaji će se zasigurno i u budućnosti njegovati, naime bilo je iznimno lijepo vidjeti koliko puno djece pleše u udrugama Mađara. Kao dobar primjer za to može poslužiti dječja folklorna skupina Gerle domaćina Kulturno-umjetničkog društva Vardarac čiji je broj članova toliko narastao da su plesnu skupinu morali podijeliti te su ponosni na dvije formacije, i obje su nastupile na pozornici.

Kulturni program smotre odvijao se u dva dijela. U ranim poslijepodnevnim satima plesne skupine odraslih su slijedile dječje folklorne skupine. Osim domaćih, bile su i dvije gostujuće skupine iz Mađarske: hrvatska plesna skupina iz Birjana i plesna skupina Zora iz Mohača. Nakon nastupa folklornih skupina, glazbena grupa Tenkes iz Pečuha održala je plesnu radionicu u koju se mogao pridružiti svatko tko je želio i time povećati raspoloženje prije večernjeg uličnog zabave.

Natjecanje u kuhanju i ulična zabava

Neizostavni dio smotre je i tradicionalno natjecanje u kuhanju, ove godine se paprikaš kuhao u 25 kotlića. Svi koji su, osim kulturnog programa, bili željni i ukusnih zalogaja, mogli su kušati kurtoš kolač kojeg je pripremala sekcija za očuvanje okusa Udruge Mađara grada Vukovara, a mjesno Lovačko društvo Vepar smotri je pridonijelo kuhanjem graha za sve koji su nastupali.

Tročlani žiri najboljim paprikašem ocijenio je onog kojeg je skuhao Norbert Fekete iz Luga, drugog najboljeg skuhala je Leilla Mano iz Vardarca, a treći je bio Daniel Takač iz Kopačeva.

Za večernju uličnu zabavu glazbenu podlogu i ove godine osigurala je glazbena skupina Aranycsárdás iz Korođa, a trajalo je do kasnih večernjih sati.

Program je održan uz potporu Zaklade Bethlen Gábor, Zaklade Csoóri Sándor, DZMH i Savjeta za nacionalne manjine. Ujedno se organizatori zahvaljuju Osnovnoj školi Lug na pomoći.  

Prijevod: Izabela Šegota / Izvor: kepesujsag.com