55. Šokačko sijelo u Županji

Više od 120 jahača projahalo je na konjima ulicama Županje u sklopu pokladnog jahanja, tradicijskog običaja vezanog uz hrvatske krajeve uz rijeku Savu, najavljujući ovogodišnje, 55. Šokačko sijelo, koje se do 1. ožujka održava u tome vukovarsko-srijemskom gradu.

Po riječima Marka Maroševca, predsjednika Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje, koja je organizator županjskog pokladnog jahanja, veliki broj i jahača, ali i građana okupljenih u središtu grada dokaz je da narodna tradicija živi u Županji i ne treba strahovati za očuvanje tradicijskih običaja.

Ispred Gradske uprave jahače je dočekao i pozdravio županjski gradonačelnik Damir Juzbašić.

Pred velikim brojem Županjaca, u programu u kojem su sudjelovala gradska kulturno-umjetnička društva te članovi Konjogojske udruge “Stari graničar”, uprizoren je i običaj iz vremena Vojne krajine. Tada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu da bi ukrali pokoju tamošnju djevojku, ali bi ih presreli hrvatski graničari koji su u to vrijeme čuvali granicu na Savi, koja je Habsburško carstvo dijelila od turskog, te su djevojku vratili njezinoj obitelji.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine i vezan je povijesno uz područja uz rijeku Savu, a pojedina su ga slavonska mjesta održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata te ustanovljen i u mjestima u kojima ga povijest ne pamti.

Nakon što su pogošćeni raznim slavonskim jelima i pićima, konjanici su krenuli prema prema drugim postajama u gradu, njih ukupno pet, gdje će ih također dočekivati domaćini te ih častiti jelima i pićem, a oni će uzvraćati pjesmom.

Ovogodišnje, 55. šokačko sijelo održava se od 18. veljače do 1 ožujka pod geslom “Jedva čekam da poklade dođu”.

Održat će se većina tradicionalnih priredbi koje čine tu tradicijsku manifestaciju prepoznatljivom, poput svečanosti otvorenja, Folklornih večeri, Sijela pučki pisaca i izbora najljepše djevojke u narodnoj nošnji “Šokački cvit 2022.”, dok će dio izostati zbog epidemiološke situacije.

Šokačko sijelo tradicionalno završava utorkom, dan prije blagdana Čiste srijede kojom u Katoličkoj crkvi počinje vrijeme korizme, a koja se ove godine slavi 2. ožujka.

(Hina) xzdra ybdj