„Manje oružja, manje tragedija“

U Republici Hrvatskoj još uvijek je veliki broj minsko eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz Domovinskog rata kojima se ugrožava sigurnost svih građana. Isto tako, određeni broj građana nije upoznat s činjenicom da dragovoljno vraćanje oružja i minsko eksplozivnih sredstava nije kažnjivo te je iz tog razloga potrebno kontinuirano osvještavati građane kako bi svi skupa, zajedničkim snagama doprinijeli sigurnosti naših građana s naglaskom na zaštitu djece.

Upravo zbog toga, provodi se kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, kojoj je glavni cilj poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja. Kampanja se provodi od 2007. godine i usmjerena je na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Protekle godine kampanja je modernizirana i to je jedan od načina podizanja svijesti i skretanja pozornosti građanima da još uvijek mogu dragovoljno predati oružje, streljivo i minsko eksplozivna sredstva koja nezakonito posjeduju.

Sukladno spomenutom, na području Osječko-baranjske županije provodila se preventivna aktivnost u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ gdje su se s istim ciljem ujedinili u suradnji policija i predstavnici gradova i općina, volonteri Crvenog križa, udruge branitelja, predstavnici medija i drugi društveni subjekti.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 ili 112 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.
Putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 svi građani mogu dobiti informacije vezane za dragovoljnu predaju.

Na poziv građana policijski službenici dolaze na vašu kućnu adresu u ne označenom vozilu i preuzimaju minskoeksplozivna sredstva. Napominjemo da građani osobno ne donose minsko eksplozivna sredstva u prostorije policije. Nikada nemojte takve predmete ostavljati bez nadzora ili ih ostavljati u šumi, na poljoprivrednim zemljištima, u kanalima, a posebice ne u blizini dječjih igrališta ili autobusnih stajališta i sličnim mjestima gdje se kreću ili zadržavaju djeca i odrasle osobe.

Kampanja svojim moderniziranim i multi modularnim preventivnim alatima želi djelovati na svijest naših građana kako bi shvatili da MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.

Policijski službenici kroz svoj preventivni rad, razna edukativna predavanja i radionice u koje su uključena djeca i odrasli, učestalo napominju i upozoravaju na opasnosti minsko eksplozivnih sredstava, stoga apeliramo i na roditelje da djeci skrenu pozornost na spomenute opasnosti.

Učinite svoj dom sigurnijim, riješite se nepotrebnih stvari!