Mađarski ledolomci stižu u Hrvatsku

Kako se može i pročitati na službenim stranicama Hrvastkih Voda Mađarski ledolomci stižu u Hrvatsku a objavljeni tekst prenosimo u cijelosti…

{youtube}gPBuv3yFkKg|500|450|0{/youtube}
Zbog pojave ledostaja-zaleđenosti vodne  površine stojećim ledom u punom profilu na dijelu toka rijeke Dunav kroz Republiku Hrvatsku odnosno na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatsku su pozvani mađarski ledolomci.
Nakon jučerašnje koordinacije hrvatske, srbijanske i mađarske strane na sastanku održanom u Somboru te nakon razmatranja hidrološke situacije zaključeno je da se sljedećih dana očekuju niske temperature zraka koje će uvjetovati daljnje pojačanje ledohoda i moguću pojavu potpunog ledostaja na Dunavu, a osobitu mogućnost formiranja ledenih čepova i barijera na kritičnim mjestima.

Zbog toga je predloženo po hitnom postupku angažiranje i prelazak mađarskih ledolomaca na dio sektora Dunava od zajedničkog interesa. Dogovoren je dolazak za sada dva ledolomca, a u skladu s vremenskim prilikama i daljnjoj prognozi mogućnost je da ih bude i više. Dolazak ledolomaca na područje Dunava u Republici Hrvatskoj očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Službe Hrvatskih voda koje predvodi generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković na terenu su od ranog jutra. S pomoćnicom ministra zaštite okoliša i energetike Elizabetom Kos i ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranom Perinićem te novinarskim ekipama obišli su i teren u Dalju gdje je na jednom dijelu Dunava pojava ledostaja ili zaleđenosti vodne površine stojećim ledom.

„Uslijed ledene barijere uzvodno od Borova Sela formirao se ledostaj sve do Dalja i to u dužini od desetak kilometara zbog čega smo pozvali u pomoć mađarske ledolomce, ali i zbog toga što znamo da nam i u idućih deset dana slijede niske temperature“, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković prilikom obilaska terena kod Borova Sela.

Dunav Led

Zbog smanjenog protjecajnog profila rijeke Dunav i otežanog otjecanja vode stvoren je uspor na uzvodnom području (Aljmaš, Erdut/Bogojevo, Dalj).

Vodostaj Dunava je u laganom porastu, a vodostaj Drave uzvodno od Belišća je u opadanju.
Zbog niskih temperatura i dalje su zamrznuti dijelovi opreme na nekim vodomjernim stanicama, a zbog naslaga priobalnog leda na nekim vodokaznim letvama vodostaj i dalje nije moguće točno očitati.
Izvor: http://www.voda.hr/hr