Cesting: Ceste su prohodne

Snijeg koji je počeo padati sinoć oko 20h znatno otežava promet na svim baranjskim i slavonskim prometnicama, zbog čega se od vozača očekuje poseban oprez i odgovorno ponašanje na cestama. Ekipe Cestinga su od sinoć na terenu, izvršeno je posipavanje kolnika solju, a usprkos sitnom snijegu koji pada gustim intenzitetom, uspijevaju održati prohodnima ceste među kojima prioritet imaju državne ceste.

Pod ingerencijom belomonastirskog Cestinga nalazi se oko 100 km državnih i više od 200 km županijskih i lokalnih cesta. Nadcestar Roman Rašić ističe kako Pravilnik o održavanju cesta kaže da su ceste prohodne ako visina snijega ne prelazit 10 cm na državnoj, odnosno 15 cm na županijskoj cesti, te da se oni toga ne pridržavaju već drže visinu snijega na nekoliko centimetara. Vozače također upozorava i na zapuhe koji su mjestimice visoki i do 20 cm, a vjetar je taj koji i njima stvara najveći problem.

{mp3}rasic 1701{/mp3}
Rašić napominje kako su primjetili dio vozača koji ne prilagođava brzinu uvjetima na cestama, već voze i 90km/h čime ugrožavaju ostale sudionike u prometu. Osim neprilagođene brzine, vozači vrše i pretjecanja što bi također trebali izbjegavati. Nadcestar Rašić ujedno moli i za strpljenje s obzirom na zadovoljavajuću prohodnost ceste. Kompletno čiste ceste mogu se očekivati tek kada snijeg prestane padati.