Nova sportska luka u Batini !

Na inicijativu DZMH ogranka Batina i Općine Draž, Batina će dobiti još jednu luku. Plutajuća luka osigurati će vez za 45 čamaca i pet jahti. Paralelno s izgradnjom luke, obnovit će se nasipi u naselju.

U Batini je započela nova era kada je prije dvije godine otvorena jedina luka baranjskog trokuta u selu na Dunavu i u naselje je pristigao prvi turistički brod. Batina će ove godine biti bogatija za još jednu luku i to jednu usidrenu, plutajuću luku 50 metara niže od sadašnje.

Projekat su još 2016. godine pokrenuli DZMH ogranak Batina i Općina Draž, nakon dugotrajne administracije i dobivanja potrebnih dozvola, potpisali su ugovor u prosincu prošle godine. Pod vodstvom Lučke uprave Vukovar i uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH izgradnja može započeti čim stigne konstrukcija plutajuće luke od inozemnog proizvođača.

Postoji veliki interes za uslugama buduće javne luke

Nova luka imat će javnu funkciju, dakle ovdje će svoje čamce moći privezati svi oni stanovnici sela koji do sada nisu imali vez.

Objekt će, prema planovima, moći prihvatiti 45 čamaca i 5 jahti, i poznajući zahtjeve lokalnih stanovnika, siguran sam da će za novim objektom biti veliki interes. Potrebno je znati da će vlasnici čamaca svaki drugi dan morati kontrolirati svoja plovila i prilagođavati se konstantnim promjenama vodostaja, dakle vez na Dunavu nosi odgovornost. Nova plutajuća luka pomicati će se s razinom vode, tako će oni koji će ju koristiti biti lišeni tog tereta. Luka će imati osoblje, dakle možemo biti sretni, ne samo zbog razvoja vodnog prometa, nego i zbog otvaranja novih radnih mjesta – izjavio je za list Kepes Ujsag Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž i potpredsjednik DZMH ogranka Batina, dodajući da je vrijednost izgradnje luke oko 1,3 milijuna eura.

Obnavljaju se i nasipi u Batini

Obnavljati će se i vodeni nasipi u Batini – nastavio je Šipoš – iznos tog projekta je 4,7 milijuna eura, što će financirati Hrvatske vode.

U okviru obnove nasipa renovirati će se i, takozvani nasip Bogojevo, koji se proteže prema Zelenom otoku i dio nasipa pored Dunavske ulice. Nasip u Dunavskoj ulici prema planovima će se obložiti betonskim pločama, izgradit će se pješačka zona i biciklistička staza, te će se ujedno postaviti i ulična rasvjeta.

Rekonstrukcija i obnova nasipa već je započela i trajati će oko dvije i pol godine, dok će prema planovima luka biti gotova u drugoj polovici godine – rekao je Šipoš, i dodao, spomenuti projekti se ostvaruju zahvaljujući dobroj koalicijskoj suradnji DZMH ogranka Batina i Općine Draž, sveukupna vrijednost projekata je 6 milijuna eura, s čijom realizacijom će Batina, selo na Dunavu, biti još ljepše i pristupačnije.

Tekst i foto: Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota