Mađari pohrlili po jeftinije gorivo u OBŽ

Neki hrvatski građani, posebice oni u blizini državne granice, iskoristili su za kupovinu namirnica u inozemstvu – prvenstveno u Bosni i Hercegovini te Srbiji. No, zanimljive stvari događaju se i na granici Hrvatske i Mađarske. Tamo se osobito pazi koja se vrsta proizvoda točno kupuje na kojoj strani granice. Posebno je to izraženo u Donjem Miholjcu.    

Velika gužva na benzinskoj postaji u Donjem Miholjcu. Gotovo svaki automobil je iz Mađarske. Toči se pun spremnik, a onda i u kanistre. Posljednjih tjedana Mađari su zaposjeli sva hrvatska pogranična mjesta.

– Uštedim 50 eura točeći gorivo ovdje, puni spremnik. U Mađarskoj je jako skupo, rekao je Istvan Peto iz Pečuha.

– Ako ovdje kupim tri litre goriva, uštedim gotovo jedan euro. U Mađarskoj je litra oko 2 eura, a ovdje je euro i 47 centi, kazao je Jozsef Szeglet iz Pečuha.

Prije ukidanja državnih subvencija u prosincu, Mađari su plaćali 40, pa i 60 posto nižu cijenu goriva, dok su stranci u Mađarskoj plaćali tržišnu cijenu. U Miholjcu ne pitaju za državljanstvo. Na parkiralištima miholjačkih supermarketa također mnoštvo Mađara. Kupuju razne proizvode, primjećuju to i Miholjčani.

Gorivo, a u trgovinama dosta kupuju povrće i meso, dok je kod njih meso jeftinije.

Ali samo po higijenu dolaze. Kad je kod nas toalet papir 28 kuna. Isključivo to, higijenu, omekšivači, prašak.

Tako se u Mađarsku uputila i HRT-ova ekipa. Hrvatsko-mađarska granica nikada se nije ovako lako i brzo prelazila.

Tijekom dva sata boravka u Harkanju, poznatom turističkom, ali i trgovačkom središtu južne Mađarske, nisu zatekli niti jedno vozilo hrvatskih registracijskih oznaka. Zlatno doba one masovne kupovine Hrvata u Mađarskoj iz devedesetih i ranih dvijetisućitih, izgleda, davno je završilo.

Isplativo je ostalo kupiti tek nekolicinu proizvoda. U Mađarskoj su tako jeftiniji pivo, sokovi, određeno meso, malo odjeće. Prevaga u shopping turizmu, barem trenutačno, na hrvatskoj je strani. Tako je Donji Miholjac, kako kaže pjesma, postao mjesto gdje se – okreće novac.

Izvor: HRT