Osječko-baranjska županija šestu godinu zaredom provodi projekt “Žene u crvenom”

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu 26. siječnja 2024. godine predstavljen je trodnevni program javnozdravstvene manifestacije „Žene u crvenom“ kojom Osječko-baranjska županija već šestu godinu zaredom obilježava dan žena oboljelih od moždanog udara – Dan crvenih haljina. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Sarafina Zelić-Kos cilj kampanje je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama.

Većinu moždanih udara moguće je prevenirati implementacijom zdravih životnih navika, prepoznavanjem i liječenjem rizičnih čimbenika, identifikacijom ranih simptoma i pravovremenim javljanjem liječniku. Osječko-baranjska županija kroz ovaj projekt nastavlja promovirati i educirati o simptomima i čimbenicima rizika za razvoj cerebrovaskularnih bolesti s ciljem unapređenja kvalitete života građana Osječko-baranjske županije. Poznato je da je prevencija najbolji način liječenja mnogih bolesti – kazala je Zelić – Kos.

Dan crvenih haljina obilježava se prvoga petka u mjesecu veljači, stoga će se od 31. siječnja do 2. veljače 2024. godine u sklopu projekta „Žene u crvenom“ provoditi niz aktivnosti iz područja zdravlja, znanosti, kulture i umjetnosti poput mjerenja krvnog tlaka i glukoze u krvi, Izložbe fotografija učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, panel rasprave „Ženski princip“ te koncerta LA VIE EN ROSE.


OBŽ