Landranje po Baranji

landranje po baranji
landranje po baranji

Čim je to dopustila korona, udruga Karašicka Republika organizirala je dvodnevni Lessing – landranje Baranjskom planinom koje je okupilo sedamdesetak šetača iz cijele Hrvatske.

Drugi po redu Lessing posvećen uživanju u praporu s naglaskom na vijugave surduke i stotinama srušenih/ruševnih, ali i obnovljenih gatora (vinskih podruma) oduševili su šetače iz Baranje, Osijeka, Belišća, Županje, Zagreba i Splita. Zbog postojećih epidemioloških restrikcija, ali i velikog interesa, šetalo se dva dana. Iako je koncept landranja šetnja bez plana i programa, zanimljivo je kako se oba dana poklopila šetnja duga 15 kilometara. Landralo se zaboravljenim vinogradarskim stazama Draž i Gajić Planine, od Trojnaša, Kraljica i Bunarić dola pa sve do Čibogata i Samar surduka.

landranje po baranji

Osim rekreativnog i gastro dijela, Lessing u sebi sadrži i edukativnu dimenziju jer se putem čitaju ulomci iz putopisa Mirka Hunjadija ali i upoznaje s istraživanjima Andrije Bognara. Landranje je završeno u Gajić planini, kod živuće baranjske legende – gajdaša Filipa Golubova Cara. Osim što je oduševio svirkom na gajdama, šetači su najviše „poludjeli“ za domaćim tistom odnosno trgancima u pilećem paprikašu. Događanje je opet okupilo ljude svih uzrasta, oni manji su na kraju uživali u soku od bazge, dok oni stariji u „to fino baranjsko vino“ i raznim voćnim rakijama. Organizator Mislav Matišić nada se kako će ovakvi događaji uskoro prerasti u turistički proizvod.

Mislim da sve više spoznajemo koliko je pješačenje i bicikliranje Banskim brdom fantastičan osjećaj, i to govorimo iz perspektive osoba koja su svakodnevno okruženi poljima, zelenilom i oku ugodnom prirodom. Zamislite samo kako se na ovakvoj šetnji osjeća turist koji iz gradskog sivila dolazi u Slavoniju i Baranju napuniti bateriju zelenilom i prirodom? Krajnje je vrijeme da ovakvu vrstu sadržaja počnemo nuditi domaćim i stranima turistima kao idealnu nadopunu naše fantastične gastronomije i bogate kulturne baštine.”

landranje po baranji

Udruga Karašicka Republika nastavlja s organiziranjem rekreativnih događanja u Baranji. Već u nedjelju 31. svibnja u Dražu će se održati 4. biciklijada Deer&Bike s nikad većim brojem biciklista. Više o samoj biciklijadi može se pronaći na Facebook eventu: https://web.facebook.com/events/1170329343406823, a prijaviti se može na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd7YIZolZnw6ZlpF2GWpPQweFo1TqoGVk-yV-0Nib7KGAvQcg/viewform

Foto: Josipa Glavurdić, Mario Jukić, Mislav Matišić