Konferencija “Zdrava budućnost djece”

Iako je pesticid klorpirifos u Europskoj Uniji zabranjen još 2020. godine, pojedini slučajevi pokazuju da se i dalje koristi u poljoprivrednoj proizvodnji, a zbog njegovog štetnog utjecaja na razvoj djece važno je podići svijest građana i nadležnih institucija za veći nadzor i kontrolu.

Istaknuto je to na konferenciji “Zdrava budućnost djece“, koju je organizirao osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Voditelj Centra Tomislav Ramljak kazao je kako je inicijativa “Zdrava budućnost djece” pokrenuta nakon što je u studenom prošle godine objavljena vijest da je ovaj zabranjeni pesticid otkriven u hrvatskim mandarinama, te apelirao svima koji rade u poljoprivredi da prestanu s korištenjem ovog pesticida.

Tomislav Ramljak

Ramljak ističe kako su znanstvena istraživanja pokazala da je izloženost klorpirifosu u vrijeme trudnoće majke, povezana s ozbiljnim posljedicama za razvoj dječjeg mozga, zbog čega žele podići svijest javnosti o prijetnji, koju predstavlja prisutnost klorpirifosa u tlu i hrani, što u konačnici ima posljedice za organizam.

Svakako ćemo pozvati građane da ako imaju saznanja da netko koristi tu supstancu, to i prijave, kako bi se nadležne službe više uključile. Jer ako netko namjerno krši zabranu korištenja te tvari, treba snositi i posljedice – ocijenio je Ramljak.

Pedijatrica osječkog Doma zdravlja Vlatka Krizmanić rekla je da pesticidi mogu dugoročno utjecati na djecu i uzrokovati kronične zdravstvene poteškoće i probleme u razvoju djece.

Pojedina znanstvena istraživanja pokazala su da metaboliti klorpirifosa izravno utječu na mozak djeteta, i sve više ga se povezuje s poteškoćama kao što su hiperaktivnost, anksioznost i depresija kod djece – dodala je Krizmanić.

Nakon zabrane upotrebe klorpirifosa 2020. godine, Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Državnim inspektoratom, s hrvatskog tržišta povuklo je devet sredstava za zaštitu bilja na bazi ove zabranjene aktivne tvari – rekao je zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić.

U Hrvatskoj zabilježen trend pada korištenja sredstava za zaštitu bilja 

Ističe kako je u proteklom razdoblju u Hrvatskoj zabilježen trend pada korištenja sredstava za zaštitu bilja od 20 posto, što će se, smatra, i nastaviti jer je to jedan od strateških ciljeva u dokumentima Europske unije. Također je spomenuo i “zelenu transformaciju“.

Krunoslav Karalić

Za sada na tržištu ima relativno malo takvih sredstava, pa je potrebno dati vremena znanosti i industriji, za razvoj takvih sredstava i istraživanje njihove učinkovitosti, kako bismo u konačnici došli do cilja, a to je održiva proizvodnja i očuvanje okoliša i prirodnih resursa – rekao je Karalić.

HINA