Razvojem gospodarstva lakše će se rješavati svi problemi mladih

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin u Osijeku su održali radni sastanak s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić. Uz njihove suradnike, nazočni su bili i predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak i predsjednik Županijskog savjeta mladih OBŽ Marko Kapular. Teme sastanka bile su demografska kretanja, aktualne i planirane demografske mjere te mjere za mlade s lokalne, regionalne i nacionalne razine. Osobiti naglasak stavljen je na pitanja stambenog zbrinjavanja mladih i mladih obitelji.

Razgovarali smo o projektima i smjernicama kojima bi zajedno sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade i Vladom RH na što kvalitetniji način uključili mlade i ojačali demografiju te što kao Županija i Grad činimo u tom smjeru. Predstavili smo sadašnje projekte i otvorili niz tema i projekata koja ćemo provoditi u narednom razdoblju – rekao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je da Osječko-baranjska županija već provodi desetke projekata koji se izravno tiču mladih i demografije. Pojedini se rade samostalno, ali i u suradnji s ministarstvima, državnim uredima, agencijama, općinama i gradovima. Izdvojio je projekt beskamatnih stambenih kredita za mlade preko koga je već realizirana kupovina 250 nekretnina, zatim beskamatne kredite za mlade poduzetnike, žene i početnike, projekt besplatne školske prehrane za sve učenike osnovnih škola, četiri vrste stipendija učenika i studenata.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin rekao je kako Grad i Županija zajedno provode mnoge projekate.

Uspješno provodimo niz projekata, a sada ističem projekt u vezi stanova. Naime, u tijeku je rast cijena nekretnina, pa uz subvencioniranje kamata na stambene kredite razmišljamo i o drugim modelima pomoći mladima, prvenstveno putem najma stanova. Grad Osijek je u vrhu Hrvatske po izdvajanju za produženi boravak u osnovnim školama. Izdvajamo oko 8 milijuna kuna izvornih sredstava iz gradskog proračuna za rad 63 skupine produženog boravka u svim osnovnim školama. Roditelji sufinanciraju 100 kuna po djetetu za prvi i drugi razred, a 200 kuna za treći i četvrti razred. Tu mjeru nastojat ćemo još poboljšati uvođenjem jednosmjenske nastave u svim školama, čime je sada obuhvaćeno pola škola. Planiramo i izgradnju tri nova vrtića, a dio prostora u vlasništvu grada želimo prenamijeniti i tako osigurati veće kapacitete za smještaj djece. To je jedan od prioriteta, no najvažnije je razvijati gospodarstvo. Kada bi mladi imali radna mjesta i pristojne plaće onda bi se svi ostali problemi lakše rješavali i zato Grad poduzima niz mjera na tom planu, od potpora do raznih olakšica – kazao je Vulin.

Državna tajnica Željka Josić podržala je aktivnosti koje se poduzimaju u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, kao i aktivnosti Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, udruge koja je uzorita za cijelu Hrvatsku.

Otvorili smo brojne teme koje su bitne za RH i ovaj dio Slavonije i Baranje. Tako smo govorili o pitanjima mladih, mladih obitelji, stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i drugim problemima koji tište ovaj kraj i s kojim se bore lokalna i regionalna samouprava te su i najveći izazovi – kazala je i dodala da je s razine Središnjeg državnog ureda uloženo gotovo 2,5 milijuna kuna u predškolsku djelatnost na području Osječko-baranjske županije.  

Želimo okupiti mlade oko jednog kvalitetnog centra u komu bi dobili apsolutno sve potrebno, od pomoći oko upisa u škole, savjetovanja, psihološke pomoći, pomoći u traženju zaposlenja do pisanja životopisa i svih drugih pitanja za koje imaju potrebu. Mladima danas nije potrebna samo financijska potpora nego i dostupnost svih drugih usluga kako bi to zaista bilo mjesto ugodnog življenja – poručila je državna tajnica Željka Josić.

Izvor :OBŽ