Komemoracija za branitelje

Kod središnjeg križa na Biljskoj cesti obilježena je 29-ta godišnjica vojno redarstvene akcije Kopački rit, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje.

Tada je prvi puta 1991. godine na Istočnom bojištu poražen srbočetnički agresor. Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici braniteljskih udruga 135. brigade, 4. baranjske policijske postaje, specijalne policije, baranjskih općina, grada Osijeka i Županije. Nakon tri dana, proboj je uspio, kao i potiskivanje neprijatelja prema Bilju i Kopačevu, koje je tada bilo prazno, ali hrvatske postrojbe su tada bile preslabe kako bi ga zadržale. Jedan od sudionika u odori 4. policijske postaje bio je sadašnji načelnik Općine Bilje Željko Cickaj koji se prisjetio se hladnoga dana kada su probili četničku liniju.

{mp3}2020/cile komemoracija{/mp3}

Nakon što su 15. prosinca tenkovi JNA i srpske paravojske izvršile proboj na Dravu kod Tranzita, dan kasnije je krenula združena akcija. Sadašnji načelnik Općine Draž i tadašnji načelnik stožera 135. baranjske brigade Stipan Šašlin tvrdi kako se radi o preokretu na osječkom bojištu, jer je prvi puta vraćen dio okupiranog teritorija. Ove postrojbe su 18. prosinca 1991. godine zajedničkim djelovanjem uspjele Jugoslavenskoj vojsci i četnicima nanijeti velike gubitke u ljudstvu, uništiti dva oklopna transportera i nekoliko vojnih kamiona, zarobile su nekoliko terenskih vozila i rovokopač koji je služio za izgradnju neprijateljskih bunkera. Život za domovinu tijekom vojno-redarstvene akcije „Kopački rit“ koju su hrvatski vojnici zvali i „Đavolja greda“ dala su četiri branitelja, a dvanaestorica su ranjena.