Klimatske promjene značajno utječu i na riječne sustave

U Hotelu Osijek, 11. lipnja 2024. godine održana je EcoDaLLi Living Lab konferencija s ciljem prezentiranja trenutnih problema i potencijalnih rješenja za klimatske promjene koje zahvaćaju područje i sliv Dunava. Inače, ciljevi Zelenog plana za 2030. i 2050. godinu guraju EU prema integriranim rješenjima i jasnim ciljevima. EcoDaLLi, ugrađen u misiju ‘Obnovimo naše oceane, mora i vode do 2030.‘, pomoći će u postizanju slatkovodnih ciljeva Europskog zelenog dogovora, integrirajući sustavni pristup obnovi, zaštiti i očuvanju cijelog dunavskog bazena, osiguran koordiniranim akcijama. Otvorenju konferencije nazočio je i zamjenik župana Josip Miletić.

Očuvanje prirode i okoliša u kojem živimo jedno je od najvažnijih pitanja s kojima se susrećemo danas, prije svega zbog odgovornosti prema budućim generacijama. I u fokusu Europske unije za naredno razdoblje su zelene i digitalne politike, u čijem će kreiranju značajnu ulogu zasigurno imati znanstvenici i stručnjaci, čije zaključke možemo čuti na konferencijama poput ove današnje. Čestitam svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi ovog događaja – kazao je Miletić.

U projekt EcoDaLLi među prvima se uključila Općina Draž koja se nalazi na rijeci Dunav i s njim aktivno živi.

I ovih dana kada svjedočimo visokom vodostaju Dunava i njegovoj snazi i moći, izuzetno nam je važno čuti i razmijeniti iskustva s ostalim državama koje se nalaze na njegovu slivu. Također, važno je napomenuti kako Dunav povezuje više zemalja nego Sredozemno more zbog čega je nužan partnerski odnos i suradnja sa svim državama kroz koje protiče – rekao je načelnik Općine Draž Stipan Šašlin.

Organizator današnje konferencije je Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, a voditelj projekta EcoDaLLi Living Lab je Hrvoje Mikulčić koji je naglasio kako klimatske promjene značajno utječu na život rijeka.

Danas smo ovdje zbog konferencije, odnosno radionice koja je vezana za klimatske promjene, s naglaskom na dunavski sliv. Projekt je započeo u siječnju 2023. godine, a ukupno traje četiri godine tijekom kojih će se nastojati pronaći rješenja za poboljšanje kvalitete životnog prostora uz Dunav, ali i uz močvarna područja. Svjesni smo sve većeg utjecaja klimatskih promjena na sve sfere naših života, a one između ostaloga pogađaju i rijeke. Naime, u trenutcima niskog vodostaja nastaju problemi s pitkom vodom u nekim područjima, ali i problemi s poljoprivrednom proizvodnjom. Mi smo također država koja je iznimno ovisna o hidropotencijalu pa se javljaju i poteškoće u stvaranju električne energije. Inače, ovim smo projektom osigurali zeleno mrijestilište u Općini Draž pomoću obnovljivih izvora energije kako bi smo osigurali stvaranje domaćeg mrijesta kojim će se poribljavati određeni predjeli Dunava – objasnio je Mikulčić.  

OBŽ