Novo dječje igralište u Dardi

Državno tajništvo za nacionalnu politiku u Budimpešti, pokrenulo je 2016. godine opsežni program razvoja vrtića, zahvaljujući kojem se diljem Karpatskog bazena obnavljaju brojni vrtići i dječja igrališta. I, u Hrvatskoj su brojna naselja obogaćena lijepim i modernim dječjim igralištima. Prošloga petka otvoreno je 14. takvo dječje igralište, s lokacijom u Dardi. Projekt se ostvaruje zahvaljujući suradnji Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj (FMPDH), partnera u u Hrvatskoj, s Državnim tajništvom za nacionalnu politiku.

U okviru programa za Hrvatsku, brojna ulaganja i natječaji su se već ostvarili ili su još u tijeku. Kristijan Palinkaš, voditelj ureda FMPDH i koordinator programa, rekao je kako su prošle godine održali veći broj stručnih usavršavanja, sedam mađarskih vrtića u Hrvatskoj su obnovili na različite načine, na primjer namještajem ili drugom opremom, a trenutno je u tijeku subvencija naknade vrtića.

-U svezi svakog pojedinog dijela programa prethodno smo se dogovorili s ravnateljima vrtića, a dječje radionice s pedagozima, tako prema potrebi djece osmišljavamo pakete, odnosno opremu – rekao je Kristijan Palinkaš, dodajući kako su pak gradnju vrtića dogovarali s lokalnim udrugama.

Tako je sada u Dardi izgrađeno, svim propisima udovoljavajuće dječje igralište, ostvareno uz suradnju s Janošom Kištotom, predsjednikom DZMH ogranka Darda, zemljište za novo dječje igralište na raspolaganje je osigurala Općina Darda.

Novo dječje igralište u Dardi otvorili su Anto Vukoje, načelnik Općine Darda, Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i Kristijan Palinkaš, voditelj ureda FMPDH.

Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara izjavio je kako ovaj projekt svjedoči tomu kako je dobro biti Mađarom u Baranji i Hrvatskoj. Zahvalio je Forumu prosvjetnih djelatnika, vladi Mađarske i Općini Darda, koja je zemljište za igralište osigurala besplatno.

Saborski zastupnik Robert Jankovics

Anto Vukoje izrazio je zadovoljstvo zbog jako dobre suradnje Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika i Općine Darda.

-Među ostalim, zahvaljujući dobroj suradnji nastalo je ovo dječje igralište, i mene i zajednicu veseli svaki projekt koji služi za dobrobit djece, jer budućnost je njihova – izjavio je načelnik za list Kepes Ujsag, dodavši kako se nada da će se u budućnosti ostvariti još puno sličnih projekata.

Projekt izgradnje dječjeg igrališta u okviru programa Razvoj vrtića Karpatskog bazena Državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske, realizira se uz suradnju Zaklade Bethlen Gábor.