Još jedna nagrada Osječko-baranjskoj županiji za uspješnu realizaciju EU projekta

Na konferenciji „EU fondovi 2021.-2027.“ koja se u organizaciji Hanza Medije, Župan.hr-a, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, organizira treću godinu za redom dodijeljene su i nagrade za najbolji županijski EU projekt.
Na konferenciji su predstavljene Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027., Sporazum o partnerstvu između EU i RH za financijsko razdoblje 2021.-2027., Nove prilike za potpomognuta i brdsko-planinska područja te otoke, Europsku teritorijalnu suradnju i aktualni natječaji.
Održana je i panel rasprava s prošlogodišnjim pobjednicima izbora za najbolji EU projekt pod nazivom „Kako EU fondovi mijenjaju lokalne sredine?“ nakon čega je uslijedila svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“

-Izbor smo pokrenuli kako bi kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknuli još bolje i efikasnije korištenje EU fondova – rekao je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Ono što nas posebno veseli i potvrđuje da je riječ o kvalitetnom i poticajnom projektu te ukazuje da županije sve bolje i efikasnije koriste mogućnosti koje nam se nude kroz EU fondove, kažu organizatori, jest sve veći broj prijavljenih projekata.
Prve godine izbora u finalu je bio 21 projekt, prošle godine 32, a ove godine za titulu najboljega natječe se čak 37 projekata koji su provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2020. ili 2021. godini, zaključno sa 31. siječnja 2022. godine.


Pobjednici su se birali u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu, te zasebnoj kategoriji – izboru građana.
Osječko-baranjska županija nominirala je dva projekta, Učimo zajedno 4 u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici te projekt Amazon of Europe Bike Trail u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.
S projektom Amazon of Europe Bike Trail Županija je osvojila drugo mjesto zajedno s Koprivničko-križevačkom županijom u kojoj se provodi isti projekt.
Amazon of Europe Bike Trail projekt je koji je područje Europske Amazone prepoznalo kao „premium“ područje za povezivanje s prirodom kroz 1.250 km dugu biciklističku rutu koja privlači ljubitelje prirode u pet zemalja te koje ujedno osigurava „zelene“ poslove za lokalno stanovništvo i financira rješenja koji su u skladu sa zaštitom prirode u zaštićenim područjima biosfere.
Cikloturizam kao rastući oblik održivog turizma, prikladan za osjetljiva prirodna područja, povezan je kroz projekt s postojećom turističkom ponudom istoka Hrvatske. Rezultat je povećan dolazak stranih cikloturista što bi posljedično dovelo do smanjenja nezaposlenosti i iseljavanja iz ruralnih područja istoka Hrvatske.

Provodimo niz vrlo kvalitetnih projekata na području Županije, dio njih poput Gospodarskog centra je još u realizaciji no vjerujem kako će biti spremni već iduće godine za prijavu na ovaj natječaj. Projekt Amazon of Europe obogatio je turističku ponudu Osječko-baranjske županije koju intenzivno razvijamo posljednjih godina i drago mi je da je njegova vrijednost prepoznata i od strane ocjenjivačkog suda – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.
Kroz projekt proveden je program „Bicikliraj za prirodu“ od kojeg je dio prihoda bio usmjeren za zaštitu prirode na području UNESCO 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Uspostavljena je dobra suradnju s lokalnim turističkim sektorom, a kroz mnogobrojne edukacije, promocije i suradnje povećani su im kapaciteti. Promocija projekta i biciklističke rute ostvarena je organizacijom nekoliko međunarodnih i lokalnih događanja u svih pet zemalja sudionica, prezentacijom na najpoznatijim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, organizacijom studijskih putovanja za turističke operatore i medije, izradom biciklističkog vodiča, outdooractive aplikacijom te izradom 24 velike i 25 malih info ploča.