Jankovics o novom Zakonu o sportu

Sabor je nedavno raspravio prijedlog novog Zakona o sportu, a koji bi trebao ugledati svjetlo dana odnosno stupiti na snagu, ako ćemo pravilnije, od Nove godine, 1. siječnja 2023.

U novom Zakonu predviđeno je detaljnije definiranje ulaganja u sportsku infrastrukturu putem donošenja mreže sportskih građevina, kao i u razvoj lokalnog sporta, što doprinosi dostupnosti sportskih aktivnosti za sve građane Hrvatske – od rekreativaca i amatera do vrhunskih sportaša. Definiraju se i ulaganja u velike sportske manifestacije, regulira se radnopravni status sportaša te su zdravstveni pregledi sportaša uređeni kako bi se omogućila primjerenija dinamika za različite sportove i potrebe.

Novi Zakon komentirao je saborski zastupnik Robert Jankovic..

Saborski zastupnik Robert Jankovics

Za sportaše su važni noviteti koji se odnose na plaćanje doprinosa, odnosno mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, vrhunskim sportašima I. kategorije uz postavljeni imovinski cenzus, na dodjeljivanje nacionalne stipendije vrhunskim sportašima I, II. I III. kategorije kao i trajne naknade za trenere osvajače medalja na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih.

Zakonom se na jasan način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom. Propisuje se obrazovanje trenera kako bi bilo usklađeno sa stvarnim potrebama sporta i usmjereno na zaštitu sportaša, a osobito djece i mladih. Osim toga, jasnije se definira sustav financiranja sporta, a financiranje povezuje s transparentnim kriterijima.