Izvannastavna aktivnost “Živimo šah” pobudila veliko zanimanje učenika III. gimnazije Osijek

U III. gimnaziji Osijek, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, provodi se zanimljiv projekt izvannastavne aktivnosti „Živimo šah“. Povjerenstvo za odabir projekata izvannastavnih aktivnosti koje je osnovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH odabralo je na javnom natječaju njihov projekt za dodjelu financijske potpore u školskoj godini 2023./2024., a na projektu surađuju s partnerom Šahovskim klubom Damin Gambit.

Na predstavljanju projekta bio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je učenicima te škole poručio kako je šah igra koju mogu igrati cijeloga života.

Koliko god imali godina, uvijek ćete moći odigrati partiju šaha, online ili uživo, zabaviti se, družiti i opustiti. Želim vam puno uspjeha u projektu, a Osječko-baranjska županija bit će vam podrška za sve ono što je važno na putu vašeg obrazovanja – poručio je Miletić.

Ravnatelj III. gimnazije Osijek Dražen Jakopović kazao je kako su učenici pokazali veliku zainteresiranost za ovaj projekt.

Mnogo naših učenika voli razvijati moždane vijuge, a kako smo  matematička gimnazija tako je i šah bio logičan odabir za naš matematički i sportski duh. Kroz projekt smo nabavili 20 šahovskih garnitura, 1 vrtni šah, literaturu o šahu, darove za učenike. Mladima uz obrazovanje trebamo ponuditi i dodatne aktivnosti u kojima se također mogu razvijati i zabaviti – poručio je Jakopović.

Do sada su u sklopu projekta održali tri turnira, a četvrti i posljednji u ovoj školskoj godini zamišljen je kao suradnja iskusnog i manje iskusnog igrača. U prvom krugu natjecanja najprije je igrao početnik, a iskusni igrač mu je sugerirao kojom figurom igrati, no o polju je odlučivao početnik. U drugom su krugu zamijenili uloge, a zanimljivo je da su s učenicima šah zaigrali i njihovi profesori.

Projekt „Živimo šah“ osmislio je profesor hrvatskoga jezika Davor Tanocki, a voditeljica projekta je prof. i knjižničarka Sanja Galić koja je istaknula kako će s ovom aktivnošću nastaviti i u idućoj školskoj godini.

OBŽ