Hodak i Rudić u Brifingu o radu Crvenog Križa

Planovi za 2015. godinu u dva baranjska društva Crvenog križa Beli Manastir i Darda bile su teme emisije Brifing. O tome su govorili ravnateljica GD CK Beli Manastir Ines Rudić i ravnatelj OD CK Darda Ivan Hodak. Prošla godina prošla je u znaku pomoći stradalim stanovnicima županjske Posavine u koju je prevezeno preko 80 tona pomoći.
Prije svega zahvaljujući građanima koji su ponovno pokazali veliko srce, kada treba pomoći u nevolji, rekla je ravnateljica Rudić.
Prioritet u ovoj godini bit će obnova stare zgrade u kojoj danas radi belomanastirski Crveni Križ. Zgrada nije obnavljana od gradnje 1963. godine, a obnova fasade, stolarije i sustava grijanja bit će realizirana preko projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz to bit će nastavljeno prikupljanje novčane pomoći za prehranu djece u školama. U Općini Darda i Bilje je prehrana učenika riješena preko općina, a u darđanskom Crvenom križu ponovno je pokrenut program skrbi za starije.
Radi se o programu pomoći u kući starim i nemoćnima, odnosno socijalne usluge – pomoć u kući. Prošao nam je projekt organizacije dnevnih aktivnosti za starije osobe i projekt se već provodi u zgradi Mjesnog odbora Mece, rekao je Hodak.
Ideja o otvaranju prve baranjske pučke kuhinje ide dalje, a do sada je realizirano oko 60 % projekta.
Na žalost završetak kuhinje usko je vezan za proljev sredstava, kojih je u današnje vrijeme vrlo teško pronaći, dodao je Hodak.
Oba Crvena križa bar jednom mjesečno organiziraju akciju dragovoljnog darivanja krvi i u pravilu se odazove oko 50-ak darivatelja.