Gospodarski centar u Osijeku

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku potpisali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka koji je partner na projektu te saborski zastupnik Ivan Radić.

Ukupna vrijednost projekta Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku iznosi 63.750.872,74 kuna, s tim da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sudjeluje s 44.984.900,12 kuna, a Osječko-baranjska županija s 18.765.972,62 kuna.

Zgrada je osmišljena kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, mješovite namjene. Svrha njene izgradnje je unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture i usluga ulaganjem u sajamsko-prezentacijski prostor, jačanje pozitivne poduzetničke klime i umrežavanje dionika aktivnih u poduzetništvu.

Partner na projektu je Grad Osijek, koji je ustupio zemljište. Zgrada je osmišljena kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, a ukupne bruto površine gotovo 5000 “kvadrata”.

Župan OBŽ-Ivan Anušić

Projekt traje od 1. ožujka 2021. do 1. rujna 2023., pa je Županija pokrenula postupak javne nabave za izvođenje radova i uslugu stručnog nadzora, a rok za dostavu ponuda za izvođenje radova je 15. ožujka ove godine.

Uz Gospodarski centar, Osječko-baranjska županija radi na još dva velika projekta, a to su revitalizacija brownfield lokacije OLT-a te izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. To nisu samo infrastrukturna ulaganja, već projekti koji će generirati nove gospodarske i poduzetničke aktivnosti, a samim time doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta.


Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric napomenuo je kako je ovo 100. ugovor koji je SAFU potpisao na podučju županije, ali i jedan od najvrjednijih. Gospodarski centar činit će više objekta različitih namjena koji će imati ukupnu površinu oko 75.700 metara četvornih bruto građevinske površine zgrada te 35.000 “kvadrata” vanjskog otvorenog izložbenog prostora.

Ravnatelj SAFU-a -Tomislav Petric

– Zadovoljstvo mi je potpisati ovaj ugovor s Osječko-baranjskom županijom koja je inicijator i nositelj ovog projekta. Strateški projekt ulaganja u novu poduzetničku infrastrukturu zasigurno će potaknuti i daljnji razvoj gospodarstva na cijelom ovom području, ne samo županije nego i istoka Hrvatske. Ovaj prostor će poslužiti za nova sajmovanja i nove poslovne susrete i na međunarodnoj razini. Otvara se prilika za suradnju i s drugim srednjeeuropskim i ostalim europskim gradovima koji tradiciju sajmovanja njeguju i koji se razvijaju u tom smjeru. Izvrsna je ovo prilika za mala i srednja poduzeća te za različite vrste industrija koji će ovdje moći prezentirati svoje kvalitetne proizvode,  pronalaziti nove poslovne partnere i otvoriti jednu novu perspektivu poslovanja – izjavila je ministrica Tramišak te najavila otvaranje nove financijske perspektive gdje će biti osigurana sredstva za nastavak izgradnje druge faze Gospodarskog centra.

Nakon Zgrade 1. kao višenamjenskog objekta, predviđena je gradnja kongresnog centra, nadzemne garaže, poslovno-obrtničkog dijela, poslovnog tornja s uredima, te unutarnjeg izložbenog prostora za sajmove. Planirani su i otvoreni te demonstracijski izložbeni prostori, parkiralište, pristupne ceste i slično.