GO SDP-a traži uvođenje besplatnog vrtića

Dječji vrtić Cvrčak

Priopćenje predsjednika GO SDP Beli Manastir Marka Bogatića prenosimo u cijelosti:

Da bi zaustavili i preokrenuli trendove gdje nam broj rođene djece opada (2015. godine rođeno 78, 2020. godine rođeno 54, broj umrlih je konstanta na otprilike 130), da bi zaustavili odlazak mladih obitelji koji odlaze iz grada zato što im nedostaje 500, 1000 kuna mjesečno kojim bi pokrili svoje životne troškove, prva odluka (ne i zadnja) koju ćemo donijeti je BESPLATAN VRTIĆ ZA SVU DJECU S PODRUČJA GRADA BELOG MANASTIRA.

Grad ne može povećati plaće građana, ali im može smanjiti troškove i mi ćemo to učiniti. Stoga, prva radna odluka koju ću kao gradonačelnik potpisati bit će odluka o pokretanju postupka kojim će vrtići u Belom Manastiru biti besplatni odmah s početkom iduće pedagoške godine (od 1. rujna 2021. godine).

Sva raspoloživa sredstva koja grad ima treba uložiti u djecu, mlade, učenike, studente, njihovo zapošljavanje i učiniti sve da povećamo kvalitetu života naših umirovljenika. Za poboljšanje infrastrukture na području grada koristit ćemo EU fondove, pokazali smo da znamo kada smo 2015. godine osigurali kroz Intervencijski plan sredstva za projekte koji su se radili proteklih godina (Dom kulture u Branjin Vrhu, stambena zgrada na Osječkoj, rekonstrukcija F. Tuđmana i V. Desnice, PEER centar, Gradski bazeni, itd.)

Postavlja se pitanje tko će koristiti sve što je izgrađeno proteklih godina ako nas ne bude bilo? Zato u budućnosti gradskoj upravi fokus treba biti na ulaganje u ljude, jer grad čine ljudi.

Netko će pitati odakle novci? Prije 5 godina otplaćen je desetogodišnji kredit kojemu je godišnja rata bila 1.270.000,00 kuna, za osiguranje besplatnog vrtića potrebno je iz gradskog proračuna izdvojiti oko 800.000,00. Pa ako smo mogli otplaćivati toliki kredit, možemo uložiti i u našu djecu.

Na što je trošila aktualna vlast? Oni su pokrenuli grad, kako im je već i bio slogan u kampanji, doslovno su to i učinili, pokupovana je hrpa novih automobila i dana na korištenje 24/7 čelnim ljudima”stoji u priopćenju.