Festival na Zelenom otoku u Batini

Smotra folklora, natjecanje u kuhanju fiša, igre i koncerti očekivali su sve posjetitelje koji su se u subotu zaputili na Zeleni otok na proslavu Dana sela Batine.

Osim jesenskih berbenih svečanosti, najveći događaj DZMH ogranka Batina i samoga sela je Dan sela, koji je ove godine organiziran po 22. put. Festival je održan na Zelenom otoku, vikend naselju koje pripada selu. Na ulazu u prostor događanja sudionike je čekao sajam – štandovi prepuni pletenih korpi, slastica, kurtoš kolača, street fooda i drugih rukotvorina.

Među ostalima, festivalu su prisustvovali Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž, Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara, dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž i Eva Balatinac, predsjednica Općinskog vijeća Općine Draž.

Kulturni program otvorili su počasni gosti

Stipan Šašlin govorio je o protekla više od dva desetljeća, tijekom kojih je njihovo čelništvo izvelo brojne promjene u naseljima općine. Izrazio je nadu da će tako biti i ubuduće, kao i puno sličnih lijepih proslava Dana sela.

Róbert Jankovics naglasio je ulogu ovakvih i sličnih proslava u izgradnji zajednice, jer su funkcionalne mađarske zajednice ključ našeg opstanka. Naglasio je kako upravo iz toga razloga, osim infrastrukturnih ulaganja, predano podržava ovakve programe, kao i rad kulturno-umjetničkih društava. Rekao je kako je Batina uvijek bila važna i njemu i DZMH, te čestitao mještanima Batine na festivalu.

Zoltán Császár govorio je o poštivanju tradicije, što je karakteristika mještana Batine, jer i smotra folklornih plesova i priprema fiša pripadaju tradiciji.

Potom je započeo kulturni program uz ples domaćih i gostujućih izvođača. Uz dječju plesnu skupinu Liliom iz Batine i odraslu plesnu skupinu Kisasszonyok és Legényk, na pozornici su nastupile plesna skupina Tavirózsa Kulturnog društva Arany János iz Kopačeva, grupe iz Gajića i Sárpilisa (Mađarska), te su gostima pružili vrhunsku zabavu.

Krisztina Kubik

Programi u znaku izgradnje zajednice i njegovanja međusobnih odnosa

Timske i igre za izgradnju zajednice za sve uzraste organizirao je MC Island Pirate’s iz Batine.

-Naš moto klub obuhvaća sve sfere društva, obiteljski i međuljudski odnosi su nam izuzetno važni, na te vrijednosti smo htjeli skrenuti pozornost sudionicima igara – rekao je član kluba Ernest Šimić, organizator igara.

Osim toga, na festivalu su se odvijale i druge kreativne aktivnosti, ispred štanda s kurtoš kolačem bio je neprekidan red, gosti su mogli ne samo okusiti kolač, već i način na koji se pravi. Gabriella Juhas, voditeljica plesne skupine iz Batine, održala je radionicu filcanja.

-I ovogodišnje Dane sela nastojali smo učiniti raznolikim, kako bi svi sudionici mogli pronaći nešto za sebe. Osim što smo našu zajednicu darivali kvalitetnim programom povodom Dana sela, ovaj praznik posvećuje se i njegovanju međusobnih odnosa – izjavila je Kristina Kubik, tajnica DZMH ogranka Batina i organizatorica.

Dodala je kako imaju goste ne samo iz domaće regije, već i iz naselja iz Mađarske (Báta, Loma, Čenad) i Vojvodine (Bezdan, Ludaš, Sombor) s kojima usko surađuju, sudjeluju u unijskim projektima u znaku izgradnje međusobnih odnosa i očuvanja običaja.

Na ovogodišnjem natjecanju krčkalo se sedamdeset kotlića fiša

Sastavni dio Dana sela Batine je i natjecanje u kuhanju fiša, što je sasvim opravdano, budući da se Batina nalazi na obali Dunava. I prije rata (1991-97.) su se na Zelenom otoku održavala natjecanja u pripremanju popularnog jela iz kotlića. Organizatori Dana sela odaju počast ovoj tradiciji. Ove se godine fiš krčkao u sedamdeset kotlića, a u ocjenjivanju je sudjelovao žiri kojeg su činili prvak u kuhanju fiša Erik Munk iz Luga, ugostitelj Arpad Šipec (Suza, Kovács čarda) i Tibor Živić iz Batine. Prema njihovoj odluci, najbolji ovogodišnji fiš napravio je devetogodišnji Bence Varga iz Kopčeva, a na drugom mjestu završio je Ivan Mumlek iz Belog Manastira.

Tijekom i nakon večere nastupili su kvalitetni glazbeni izvođači, a tradicionalni bubnjari i vatreni show uljepšali su atmosferu. Organizatori su vješto rasporedili programe od početka do kraja festivala održavajući konstantnu zainteresiranost posjetitelja kako bi se kući vratili zadovoljni dobrom proslavom Dana sela.

Događaj je realiziran uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb, Zaklade Bethlen Gábor, Općine Draž i DZMH.

Prijevod: Izabela Šegota/ kepesujsag.com