Dani bogati programima u osječkom Népköru

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale održalo je prošloga tjedna svoje dvije tradicionalne manifestacije, kirbaj u četvrtak, te u subotu regionalni susret zborova na kojem su sudjelovali domaći, mađarski i vojvođanski zborovi, a u petak su zainteresirani mogli poslušati prezentaciju o zdravom načinu života.

Kirbaj na blagdan Uzašašća Gospodinovog (Spasovo)

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale osnovano je 1946. godine, a od 2000. svake godine organizira kirbaj na Spasovo, koji se nije održavao samo tijekom prisilne pauze uzrokovane pandemijom.

I ove godine goste su čekali plesači odjeveni u mađarske narodne nošnje, a Retfalom su se mogle čuti poznate mađarske pjesme. Na ulici mađarske obitelji obično ugoste svečane sudionike  povorke, a ni ove godine nije bilo drugačije. Događaj je i ovoga puta započeo bogoslužjem u reformiranoj crkvi u Retfali. Prema sjećanju starijih mještana, davno se nakon obreda kirbaj odvijao na polju ispod crkve, a navečer se u mjesnoj krčmi zabavljalo do ranih jutarnjih sati.

Kirbaju je nazočio i dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku.

Predavanje o najčešćim bolestima

U zajedničkoj organizaciji Mađarskog kulturnog društva Népkör i Zaklade za Mađare izvan granica u petak je prof. dr. Tibor Kovács, internist, dijabetolog, voditelj odjela Interne klinike br. 2 Sveučilišta u Pečuhu održao predavanje o dijabetesu i bolestima visokog krvnog tlaka.

-Osim izgradnje zajednice i posredovanja u kulturi, naša zaklada smatra važnim i očuvanje zdravlja, pa dr. Tibor Kovács pomaže ciljevima naše zaklade dijeleći svoja iskustva i znanja u mađarskim zajednicama. Prethodno smo obišli nekoliko naselja u Vojvodini, gdje smo dobili jako dobre povratne informacije, ali bili smo i u Lendvi, a sada smo doktora doveli i u Osijek – doznajemo od Béle Bokora, predsjednika Zaklade za Mađare izvan granica.

Susret zborova organiziran je po šesti put

Nakon kirbaja koji vraća neka stara vremena, u subotu je po šesti put organiziran Regionalni susret zborova pod nazivom Proljetni vjetar vodu nosi… Cilj manifestacije je njegovanje običaja, ljubav prema glazbi i jačanje prijateljstava među zborovima. Domaćin susreta bila je reformirana crkva u Retfali, gdje su osim domaćih zborova nastupili i zborovi iz Mađarske i Vojvodine. Mješoviti zbor Népkör svake godine nastupa u više mjesta u našoj užoj i široj regiji, njegujući međusobne odnose, ali i stvarajući priliku za razmjenu iskustava, zbog čega i sami organiziraju susret zborova. Na susretu zborova sudjelovao je i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Kirbaj i susret zborova održani su uz podršku Savjeta za nacionalne manjine, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

A búcsút és a kórustalálkozót a zágrábi Kisebbségi Tanács, Eszék-Baranya megye és Eszék város támogatta.

Prijevod: Izabela Šegota / kepesujsag.com