Donacije američkog Veleposlanstva KBC-u Osijek

Nakon dobivenog statusa Klinike za ortopediju i traumatologiju, za uspješan početak rada, u Kliniku su stigle dvije vrijedne donacije – traumatološki stol i C-luk uređaj. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u suradnji s Ministarstvom zdravstva financiralo je nabavu novog C-luk uređaja u vrijednosti od 715.000,00 kuna dok je sredstva za nabavu traumatološkog stola u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Vrijedne uređaje obišao je otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming sa suradnicima, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

O važnosti vrijednih uređaja govorio je zamjenik ravnatelja KBC-a doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med.

doc. dr. sc. Krunoslav Šego dr. med.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić zahvalio se američkom Veleposlanstvu i Ministarstvu zdravstva RH na izuzetno vrijednim donacijama.

O kakvoj je donaciji riječ govori činjenica da se na ovakvom uređaju u KBC-u Osijek napravi 1200 operacija godišnje. Siguran sam da će ova oprema dodatno povećati kvalitetu zdravstvene usluge najvećeg kliničkog centra na istoku Hrvatske kojem gravitira 900.000 ljudi” – rekao je Radić.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je kako Sjedinjene Američke Države nastavljaju snažnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom i Republikom Hrvatskom.

Ivan Anušić

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming kazao je kako je ostvarena donacija samo korak ka novim putevima suradnje Hrvatske i SAD-a.

“Drago mi je što mogu pružiti iskaz američke podrške KBC-u u Osijeku, ali i široj zajednici u Hrvatskoj. Američko-hrvatsko partnerstvo nastavlja dijeliti zajedničke interese i prosperitet. Oprema za hitnu medicinsku skrb koju smo predstavili učinit će razliku za sve ljude koji žive ne samo u gradu Osijeku već i u Slavoniji općenito. Hitna reakcija je u tom slučaju ključna za osiguravanje potrebne skrbi ugroženim pacijentima. Međutim, danas je riječ o nečem većem od same opreme. Odnos koji smo stvorili s Ministarstvom zdravstva i zajednicom u gradu i županiji nastavit će širiti nove puteve suradnje” – zaključio je Fleming.