Pilot projekt „Preventivni zdravstveni pregledi“ počeo u Osječko-baranjskoj županiji

Pregledom prvog pacijenta u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije u Osijeku počeo je nacionalni pilot projekt „Preventivni zdravstveni pregledi“. Naime, pilot projektom je obuhvaćeno pet hrvatskih županija, među kojima je i Osječko-baranjska županija, a preventivni pregledi obuhvaćaju pacijente starije od 40 godina koji u prethodne dvije godine nisu bili kod svog izabranog liječnika obiteljske medicine. Na pregled će ih pozivati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a procjenjuje se da će do kraja rujna 2023. godine, do kada traje pilot projekt, na razini države biti pregledano oko 1.000 osoba, od kojih je oko 200 iz naše županije.

Početku Pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Dom zdravlja OBŽ u Osijeku nazočili su ministar zdravstva Vili Beroš i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima.

Ministar zdravstva Vili Beroš pohvalio je što se u OBŽ prijavilo 22 tima za sudjelovanje u projektu, od kojih je osam iz Osijeka.

Ministar zdravstva Vili Beroš

Župan Ivan Anušić naglasio je da je prevencija ključni alat ne samo u zdravstvu, u spašavanju života i zdravlja, nego u svim segmentima društva.

Ivan Anušić

Naglasio je kako je pravovremeno detektiranje bolesti i rizika jedan od zadataka sustava zdravstva i Ministarstva te zahvalio što se uvodi takav projekt. Podsjetio je da se model preventivnih zdravstvenih pregleda hrvatskih branitelja već primjenjuje i daje određene rezultate. Osječko-baranjska županija će dakako biti kvalitetan partner u projektu, za što ima preduvjete, a jedan od njih je spajanje domova zdravlja u jedinstveni na razini županije, što je među prvima u Hrvatskoj provedeno prije četiri godine.

Prvi pacijent na preventivnom zdravstvenom pregledu je bio Osječanin Ivica Čolić, a pregled je obavio liječnik obiteljske medicine iz Doma zdravlja OBŽ Mario Ćurković. Zahvalio je svom pacijentu što je prihvatio poziv i shvatio važnost preventivnog pregleda za njegovo zdravlje. Potom je pojasnio detalje zaista sustavnog i sveobuhvatnog pregleda, nakon kojeg liječnik daje svoj zaključak o zdravstvenom stanju pacijenta, savjete i ovisno o potrebi upućuje na dodatne dijagnostičke pretrage i obradu.

Prvi pacijent nacionalnog projekta Ivica Čolić, koji devet godina nije posjetio svog liječnika, sada je poručio: U Americi čim pokucate na vrata liječnika platite 100 dolara, a mi imamo sve besplatno organizirano i još se bojimo da li ćemo doći!