Donacija Županije Zavodu za dječju kirurgiju

Zavod za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek jedini u istočnoj Hrvatskoj obavlja dijagnostiku te kirurško i postoperativno zbrinjavanje djece u dobi od rođenja do 18 godine života. Na Zavodu se godišnje učini više od 500 operacijskih zahvata, od čega je oko 45 operacija kod djece neonatološke dobi s urođenim kongenitalnim anomalijama probavnog sustava te novorođenčadi s defektima prednje trbušne stijenke. Pored toga, na Zavodu se operiraju i djeca s traumatizmom lokomotornog sustava, opeklinama i izvode se korektivne osteotomije. U suradnji s vaskularnim kirurzima opskrbljuju se akutne ozljede krvnih žila. Također se opskrbljuju akutna stanja u abdomenu te izvodi niz laparoskopskih operacija.

Upravo zbog toga izuzetno je važno u kakvim uvjetima i s kakvom opremom rade zdravstveni djelatnici, odnosno ovdje borave na liječenju pacijenti. Osječko-baranjska županija je stoga žurno donirala 150.000 kuna za potrebe Zavoda za dječju kirurgiju, čime je kupljena medicinska oprema i operacijski instrumenti potrebni za specifične potrebe u trenutnim uvjetima.

Tim povodom župan Ivan Anušić posjetio je jučer Klinički bolnički centar Osijek i obišao prostorije Zavoda za dječju kirurgiju, koji je zbog epidemioloških uvjeta trenutno dislociran na Kliniku za pedijatriju. Osječko-baranjska županija je izdvojila 3 milijuna kuna u proteklom razdoblju za opremu koja su bila potrebna KBC-u Osijek i koju su zatražili od Županije. Uostalom, naša obveza je pomaganje institucijama poput KBC-a koji brine o pacijentima ne samo s područja Osječko-baranjske županije već i s područja ostalih slavonskih županija. Kao društvo i kao čelnici jedinica lokalne i regionalne samouprave moramo pokazati senzibilitet prema onima kojima je to najpotrebnije, a upravo je nabava opreme za rad liječnika jedan od načina na koji to možemo postići. Nastojat ćemo isto činiti i u budućnosti, čemu će pridonijeti i gradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek na kojoj intenzivno radimo u suradnji s resornim ministarstvima i Vladom RH – rekao je župan Ivan Anušić.

Župan Ivan Anušić

Ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić zahvalio je Osječko-baranjskoj županiji na dugogodišnjoj i kontinuiranoj pomoći te naglasio kako je aktualna donacija nastavak lijepe suradnje KBC-a i Županije, dok je voditelj Zavoda za dječju kirurgiju dr. sc. Dalibor Divković naglasio kako uložena sredstva Osječko-baranjske županije značajno pridonose poboljšanju rada u zavodima i klinikama. Stjecajem okolnosti Zavod za dječje bolesti je iz svog matičnog odjela došao na Kliniku za pedijatriju gdje je bilo potrebno prilagoditi prostor novim uvjetima rada. Kupljena je oprema za operacijsku salu i ne samo za dječju kirurgiju već i za anesteziologiju, a opremljeni prostor sada je primjeren djeci, ali i njihovim roditeljima. Nadam se da ćemo time dodatno povećati standard pružanja naših usluga – rekao je dr. sc. Divković te podsjetio da je Županija već izdvajala sredstva i za edukaciju dječjih kirurga i anesteziologa te kupovinu stručne literature.