U Brifingu o civilnim žrtvama rata i mjesecu baranjske kuhinje

Gosti emisije Brifing bile su voditeljica ispostave ministarstva Hrvatskih branitelja u Osijeku Sanja Ivković i predsjednica Udruge Civilnih žrtava Domovinskog rata Ružica Bisaha. Drugi dio Brifinga bio je u znaku baranjskog turizma i direktora Mateja Perkušića. Civilne žrtve do sada nisu prepoznate, tako da se uskoro očekuje drugo čitanje u Hrvatskom saboru Zakona o civilnim žrtvama DR i njegova afirmacija do kraja godine. Stanje je takvo da se nakon toliko godina od rata, nije sustavno riješen problem, a Zakonom bi se reguliralo ostvarivanje prava civilnih stradalnika. U OBŽ postoji evidencija o 525 civilnih stradalnika, rekla je Bisaha.

Kroz ispostavu ministarstva Hrvatskih branitelja u Osijeku, prošle je godine prošlo oko 7.200 branitelja, a unatoč epidemiološkim mjerama broj se u ovoj godini ne smanjuje. Branitelji najčešće pokušavaju riješiti svoj status, tekuće zdravstvene probleme, mirovinu i slično. Sanja Ivković voditeljica centra pojasnila je neke zabune koje se vežu uz novi Zakon o pravima civilnih žrtava. Ivković je pozvala branitelje da se uključe u program samozapošljavanja koji financijski potiče ministarstvo te da se odazovu na sistematske preglede.

U dugom dijelu emisije Brifing gost je bio predsjednik TZ Baranje Matej Perkušić, koji je govorio o rezultatima Mjeseca baranjske kuhinje.