‘Dnevnik Anne Frank’ u Tuzli

Hit drama „Dnevnik Anne Frank“, istinita priča o najpoznatijoj žrtvi Holokausta, u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir,putuje i u Bosnu i Hercegovinu, u Narodno pozorište Tuzla.

Rezultat je to, sada već poznate uspješne suradnje između tuzlanskog Draft teatra i belomanastirskog kazališta, koji surađuju više od pet godina.  Ovoga puta sve u organizaciji Drafta i Židovske općine Tuzla, a na daskama nacionalne kazališne kuće, što dovoljno govori o kvaliteti ove predstave, kao i samom ansamblu. Predstava, koja je osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima u Hrvatskoj i Srbiji, pred tuzlanskom publikom bit će prikazana 9. travnja.

Naslovnu ulogu tumači 16-godišnja Dunja Vlahek, koja je zbog svog neizmjernog talenta pozvana da upiše osječku Akademiju. Na nedavno održanoj 28. kazališnoj Smotri u Retkovcima (Vinkovci) dodjeljena joj je  nagrada za najbolju glumicu festivala, a istu je nagradu dobila i u Slavonskom Brodu na 8. F.A.K.-u. Djevojčicu koja je zavoljela daske koje život znače prije 4 godine, kada je došla u kazalište, zavoljela je i publika i struka. Nazivaju je „biserom hrvatskog glumišta“ kojoj se zbog talenta smiješi uspješna glumačka karijera. U gradu Ubu (Srbija) ovo je kazalište predstavljalo Republiku Hrvatsku na 8. Repassage festu, te su i ondje nagrađeni, a za najbolju predstavu, scenografiju, kostimografiju i žensku ulogu bili su apsolutni pobjednici 8. međunarodnog F.A.K.-a u Slavonskom Brodu pred predsjednicom stručne komisije dr.sc. Dubravkom Crnojević Carić, prof. na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Predstava je predstavljala i Osječko – baranjsku županiju na 55. Državnom FHKA u Vodicama.

Uz Dunju Vlahek, u predstavi glume Aleksandar Momčilović kao Otto Frank, Biljana Marušić (Edith Frank), Vanessa Herman (Margot Frank), Maja Grujić u ulozi Miep Gies, Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann Van Daan ), Ana–Marija Zorčec kao Auguste Van Daan i Nemanja Bukvić kao Peter Van Daan. Predstavu je režirao talentirani Cvetin Aničić, za glazbu i svjetlosne efekte bio je zadužen Zoran Herman, a produkciju predstave uz adaptaciju teksta potpisuje Daniela Taslidžić Herman. Prema najavama, s glumcima će u Tuzlu kao znak podrške doći i prvi čovjek Belog Manastira, gradonačelnik Ivan Doboš. Predstavu su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Beli Manastir te Baranjska čistoća.