Đimi Fuštin o radu Centra za socijalnu skrb

U posljednjih nekoliko mjeseci broj korisnika novčane pomoći Centra za socijalnu skrb Beli Manastir nije se mijenjao, naglasio je to u emisiji Brifing ravnatelj Centra Đimi Fuštin.
Nakon odlaska dijela stanovništva u inozemstvo broj korisnika je stabilan oko 2.500, ali se centar suočava s drugim oblicima djelovanja kao posljedice višegodišnje ekonomske krize u obiteljima, rekao je Fuštin.

{mp3}2018/jimi 018{/mp3}

U posljednja dva mjeseca u Belom Manastiru su zaredale brojne provale u trgovine, ugostiteljske objekte, škole, dječji vrtić. Policija je ubrzo došla do počinitelja, trojice maloljetnika, ali su nakon obrade proslijeđeni Centru za socijalnu skrb i pravosuđu. Ubrzo su ponovno nastavili s kriminalnim radnjama. Slučaj je nakon brojnih problema zbog nedorečenog zakona sankcioniranja maloljetnika konačno riješen.
Morali smo doći do Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te župana Anušića, kako bi pronašli adekvatnu ustanovu za zbrinjavanje maloljenika. Dvojica su otpremljena u Domove a treći je pod prismotrom socijalnih radnika, dodao je Fuštin.

{mp3}2018/jimi kriminalci{/mp3}
I dalje traje potreba za udomljavanjem, posebno starijih. Trenutačno je udomljeno 50-ak djece i oko 150 odraslih. Naknade za udomljavanje predškolske djece je 1800 kuna uz naknada za udomitelje od 400 do 500 kuna, a za školsko dijete 2.000 kuna uz naknadu. Za starije naknada je 1.800 do 2.400 ovisno o pokretnosti plus naknada za udomitelja od 380 do 500 kuna, a moguće je ostvariti još neke dodatke.