Jazz koncert „Jurić, Delač, Novoselić plays Jurić“

Centar za kulturu poziva na jazz koncert „JURIĆ, DELAČ, NOVOSELIĆ PLAYS JURIĆ“. Koncert će se održati u petak 23. veljače 2018. u 19.00 sati u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir.  Ulaz je slobodan.

Kompozitor i gitarista GORAN JURIĆ okupio je ovaj sastav kako bi kroz jazz pokušao dati posvetu kompozitorima klasične glazbe 20. stoljeća (Béla Bartók, Igor Stravinsky, Olivier Messiaen …). Ovo je spoj tradicije i modernog, analognog i digitalnog, stvarnog i nestvarnog, orkestra i trija. Polifoni oblici stavljeni u kontekst moderne harmonije, gipki ritmovi i plesni bitovi, improvizacija u kompozicijama klasične glazbe. Sastav čine: JANKO NOVOSELIĆ (bubanj), GORAN DELAČ (bass), GORAN JURIĆ (gitara)

„JURIĆ, DELAČ, NOVOSELIĆ PLAYS JURIĆ“
Goran Jurić (gitara), Janko Novoselić (bubanj), Goran Delač (bass)
Dvorana za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir
23. veljače 2018. (petak) u 19.00 sati

Kompozitor i gitarist GORAN JURIĆ okupio je ovaj sastav kako bi kroz jazz pokušao dati posvetu kompozitorima klasične glazbe 20. stoljeća (Béla Bartók, Igor Stravinsky, Olivier Messiaen …). Ovo je spoj tradicije i modernog, analognog i digitalnog, stvarnog i nestvarnog, orkestra i trija. Polifoni oblici stavljeni u kontekst moderne harmonije, gipki ritmovi i plesni bitovi, improvizacija u kompozicijama klasične glazbe.Sastav čine: Janko Novoselić (bubanj), Goran Delač (bass), Goran Jurić (gitara), MacBook Pro.

***

JANKO NOVOSELIĆ
Rođen je 1983. godine u Zagrebu. Od malih ruku i nogu glavna su mu zanimacija bili bubnjevi. Prvi set bubnjeva sam je sastavio od metalne kutije za kekse, jednog toma i dvije male činele. Sa još nenavršenih 10 godina nastupao je s grupom Vještice u zagrebačkom BP Clubu i Kulušiću.
Završio je osnovnu i srednju Glazbenu školu Elly Bašić, u kojoj je svirao klavir i izučavao teoriju glazbe, a satove udaraljki pohađao je u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog kod prof. Elvire Happ. Nakon završetka srednje škole upisao je jazz akademiju u Grazu, u klasi prof. Manfreda Josela, na kojoj je diplomirao 2006. godine u klasi Howarda Curtisa.
Svirao je s poznatim glazbenicima hrvatske, europske i svjetske jazz scene: Alan Broadbent, Ed Neumeister, Luis Bonilla, Miles Griffith, David Murray, Adrienne West, Gaynel Hodge(The Platters), Andy Middleton, Fritz Pauer, Tamara Obrovac, Zoran Madžirov, Elvis Stanić, Hrvoje Rupčić, Matija Dedić, Saša Nestorović, Ladislav Fidri, Boško Petrović, Miro Kadoić, Ivan Kapec, Ante Gelo, Mladen Baraković, Arsen Dedić, te mnogi drugi.
Jedan je od suosnivača drum’n’bass/rock/noise sastava Bilk, s kojim osvaja prva mjesta na glazbenim natjecanjima Newcomer Fest u Grazu i Heineken Music Fest u Zenici, a 2006. izdaje album ‘This Bilk Is Radioactive’. Pojavljuje se na službenim izdanjima: Kizo ‘Brutalizer’, Adam Klemm ‘Hot Coolen’, MiroKado ‘Monster in the Garden’, ‘Runjićeve Večeri 08′, Saša Nestorović ’12 Duets’, HRT Big Band ‘Domaći Autori’. Aktivno snima reklamne spotove, glazbu za kazalište, autorske pjesme i ostalo u studijima RKF Production, IDM Music i Morris Studio. Komponira, snima i producira autorsku glazbu, od koje je jedna pjesma izašla na kompilaciji ‘Dancing Bear Lounge 08’.
Od 2008. do 2013. svirao je u grupi TBF, a surađivao je i sa LessThanAMinute, Adam Klemm Quintetom, Fine Noize ft. Miles Griffith, Vješticama, Teom Martinovićem, Trianguli Zonom, MiroKado Quartetom, Gelo/Bjelinski orkestrom. U suradnji s Elvisom Penavom vodi autorski jazz sastav Satellite koji je 2010. izdao album TakeOff. Od 2007. vodi eksperimentalni projekt improvizirane elektroničke glazbe Tobogan.
2006. This Bilk Is Radioactive – Bilk
2007. Hot Coolen – Adam Klemm Quintet
2007. Brutalizer – Kizo
2008. Monster In The Garden – MiroKado Quartet
2008. Dancing Bear Lounge 2 – Various Artists
2008. Runjić Na Peristilu – Various Artists
2008. Flossy – Trianguli Zona
2009. Jazz For Masses – Robert Jukič
2010. TakeOff – Satellite
2010. Perpetuum Fritule – TBF
2011. Pistaccio Metallic – TBF
2014. “Fantazija” – Janko Novoselić
2015. “3rd Sun From The Stone” – Chui
2016. “Na Tragu Satelita” – Kozmodrum
Dobitnik je nagrade Status za najboljeg jazz instrumentalista 2006., 2009., 2010., 2011. i 2015. godine.

***

GORAN DELAČ
Naobrazba:
Studirao je glasovir u osnovnoj glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu
Studirao kontrabas na srednjoj školi Vatroslava Lisinskog u klasi profesora Stanislava Lotka
Dobio stipendiju za Los Angeles Music Academy gdje je studirao 2002
Mali jazz ansambli:
Hologram, Elvis Penava Trio, Sunrise Sessions, Kozmodrum, Renato Rožić Consort, Luka Udjbinac band, Saskia Laroo, Saša Nestorović duo, Damjan Krajačić i Eldad Tarmu Jazz Quartet i dr.
Hrvatski pop/rock bendovi:
Massimo Savić, Tony Cetinski, Miroslav Škoro, Aki Rahimovski, Bastardz, Gibonni, Jura Stublić, Vanna, Jacques, Ivana Kindl, Ivana Banfić, Neki To Vole Vruće, Novi Fosili, Ivo Gamulin Gianni i dr.
Strani izvođači:
Gloria Gaynor, Jimmy Rip, Bernard Fowler, Crosby Loggins, Reggie Washington i dr.
Nagrade:
Nagrada Status za najboljeg jazz basistu od Hrvatske glazbene unije 2006
Nagrada Status za najboljeg pop/rock basistu od Hrvatske glazbene unije 2012
Nominacija za najboljeg jazz basist strane Hrvatske glazbene unije 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
Nominacija za Porin za najbolju jazz izvedbu “Sand Dance” sa prvog albuma Hologram
Nagrada Porin za najbolju jazz skladbu “Lajka” sa prvog albuma Hologram
Nagrada Fender/Roland/Mega Muzika za izniman doprinos hrvatskoj glazbi
Aktivnosti:
Trenutno radi na novom albumu banda Hologram koji je osvojio nagradu Porin za najbolju jazz skladbu u 2011
Istovremeno surađuje i svira sa raznim jazz i fusion grupama
Također radi na svom drugom solo CD-u, prvi je objavljen u 2005. pod nazivom “my music”