Digitalna poljoprivreda

Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ministrica poljoprivrede mr. sc Marija Vučković otvorila treće izdanje konferencije Digitalna poljoprivreda pod motom Inspiriramo poljoprivredu, te istaknula: ˝Ministarstvo poljoprivrede sa svojim projektima već se nalazi u digitalnoj transformaciji koje će završiti do 2025. godine . Najvažniji proces je prikupljanje podataka koje želimo da budu dostupni hrvatskoj poljoprivrednoj zajednici. Najveći izazov predstavlja transformacija poljoprivredne zajednice i rast mladih poljoprivrednika u sljedećem razdoblju.

Na konferenciji koja je bila podijeljena četiri tematska sklopa govorio je i državni tajnik Zdravko Tušek na temu Inovacije u poljoprivredi od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske., a konferenciju su obilježila i predavanja predstavnika iz Češke Republike, Republike Slovenije, Talijanske Republike i Republike Austrija koji predstavljaju svoja pametna digitalna rješenja. Trebamo istaknuti kako je u svom uvodnom izlaganju predsjednik organizacijskog odbora rekao ˝Digitalna poljoprivreda u Hrvatskoj nalazi se pred velikim izazovima prije svega, reformi akademske zajednice i edukacije na ovom području. Biti će potrebna sinergija u stvaranju nove edukativne politike između znanja koje posjeduju oni koji se bave programiranjem, poljoprivrednika i znanstvenika da bi se izrodila pravi smjer za nove generacije mladih poljoprivrednika. Pametna sela koja će biti usko povezana s rješenjima umjetne inteligencije predstavljat će i učinkovitost i budućnost poljoprivrede. Poticaji održavaju hrvatsku poljoprivredu, daju joj mogućnosti, međutim njezin opstanak ovisi o razvoju.

Na panelu pod nazivom ˝Mladi poljoprivrednici i digitalna poljoprivreda- „potrebe i izazovi˝ mladi su poljoprivrednici govorili o potrebama i razvoju digitalne poljoprivrede.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i pod organizacijom Agencije Apriori World i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Centra za podršku studentima i karijerno savjetovanje kojeg vodi Aleksandra Gečević.

Zbog epidemioloških mjera konferencija je u hibridnom obliku, uživo ju prati 40-ak studenata Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te se 237 sudionika prijavilo se za online praćenje konferencije.