Ministrica Vučković posjetila OBŽ

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je jučer Osječko-baranjsku županiju, gdje je uručila deset novih ugovora o dodjeli potpore iz Mjere 4 i Mjere 6 Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore većoj od 41 milijun kuna.

Tijekom posjeta ministrica Vučković je održala radne sastanke sa županom Ivanom Anušićem i ravnateljicom HAPIH-a Darjom Sokolić te obišla tvrtku Ravlić d.o.o. i lokalna poljoprivredna gospodarstva.

Ministrica Vučković je prilikom svog posjeta dodijelila 10 novih ugovora o sufinanciranju projekata iz Programa ruralnog razvoja na području Osječko-baranjske županije, u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore 41,24 milijuna kuna, pri čemu ukupna vrijednost projekata iznosi 77,5 milijuna kuna investicija. Radi se o jednom ugovoru za rekonstrukciju objekta za tov junadi s popratnim putevima i kupnju mehanizacije i opreme, tri ugovora u sklopu operacija koje potiču korištenje obnovljivih izvora energije, dva ugovora za potpore poslovima prerade mesa, dva ugovora kojima se sufinancira kupnja mehanizacije u cilju pokretanja nepoljoprivredne djelatnosti te dva ugovora koji se odnose na razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Prilikom uručivanja vrijednih ugovora dodatno mi je zadovoljstvo najaviti povećanje sredstava za preradu, ulaganja u poljoprivredno-prerađivačku industriju smatram strateškim smjerom za još veći rast hrvatske poljoprivrede. Naime, u sklopu operacije 4.2.1. našim je poljoprivrednicima sada na raspolaganju dodatnih 162 milijuna kuna. Time su ukupna raspoloživa sredstva za preradu veća za 50 posto od predviđenog i iznose 462 milijuna kuna“ rekla je ministrica Vučković te dodala „U Osječko-baranjskoj županiji iz europskih poljoprivrednih fondova ugovoreno je više od 6,2 milijarde kuna, od čega je isplaćeno 5,7 milijardi kuna, a današnjim ugovorima ponovno dokazujemo da znamo efikasno iskoristiti sredstva europskih poljoprivrednih fondova i da shvaćamo vrijednost nepoljoprivrednih djelatnosti.

Mesnoj industriji Ravlić d.o.o. dodijeljena je potpora u iznosu od gotovo 27 milijuna kuna kroz operaciju 4.2.1. Dogradnja i opremanje pogona prerade mesa. „Ovaj dan za Mesnu industriju Ravlić predstavlja veliku prekretnicu u poslovanju. Bez jake poljoprivrede nema ni jake države i upravo zbog toga smo izrazito sretni i ponosni što je ovaj projekt prepoznat kao značajan korak, ne samo za Mesnu industriju Ravlić, već i za čitavu poljoprivredu Republike Hrvatske, a osobito razvitak ruralnog prostora Slavonije. Potpisivanje ovog ugovora početak je realizacije velikog projekta koji će značajno doprinijeti gospodarskom razvoju kroz unaprjeđenje proizvodnje, poslovanja i otvaranja minimalno 50 novih radnih mjesta. Ukupna površina novog pogona bit će 3.000 m2, a opremljenost pogona omogućit će nam tri puta veće proizvodne kapacitete. Prateći aktualne trendove na tržištu, novi pogon prerade bit će realiziran kroz najmodernije procese i tehnologije proizvodnje svježeg mesa i mesnih prerađevina. Veliko hvala svima na podršci te ministrici Vučković na izvrsnoj suradnji, pristupačnosti i otvorenoj komunikaciji koja obilježava našu suradnju.“ izjavio je ovom prilikom Mario Ravlić, predsjednik Uprave Mesne industrije Ravlić d.o.o.

Kroz operaciju 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, također iz Programa ruralnog razvoja, dodijeljeno je 1,34 milijuna kuna Obrtu za tradicionalnu proizvodnju i poljoprivredu Đanić. „Zahvaljujem se na potporama i prolazu na Natječaju našeg projekta opremanja proizvodnje i direktne prodaje rakije na tržištu. Obrt za tradicionalnu proizvodnju i poljoprivredu Đanić jedan je od najvećih proizvođača likera u RH; iako se koronakriza odrazila na naše poslovanje, ovim sredstvima i projektom ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna uvjereni smo da ćemo otvoriti nova radna mjesta i da ćemo se vratiti na staro. Ovdje govorim i o 50 kooperanata od kojih otkupljujemo voće – i oni će, kao i mi, zasigurno biti vraćeni na nivo poslovanja prije krize već od ovoga ljeta “, rekao je vlasnik spomenutog obrta, Goran Đanić.

Dodatno, ministrica Vučković je u nazočnosti državnog tajnika Tugomira Majdaka održala radni sastanak sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem na temu Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, sustava navodnjavanja na području Županije, stanju u mljekarskom sektoru s naglaskom na malim mljekarima te Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Također, ministrica se sastala s ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić i djelatnicima Agencije u cilju jačanja koordiniranih aktivnosti u području vinarstva, sljedivosti hrane i Banke biljnih gena.