Na Pampasu održan 25. Osječki jesenski sajam

Na Sajamskom prostoru Pampas u Osijeku održan je 25. Osječki jesenski sajam na kojem je sudjelovalo više od 200 izlagača iz Hrvatske i Mađarske. Pokrovitelji ove tradicionalne izložbeno-prodajne manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Prigodnim riječima izlagačima i posjetiteljima na svečanom otvaranju su se obratili direktor Osječkog sajma d.o.o. Alen Vukašinović, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Izgradnja Gospodarskog centra bit će gotova do kraja godine te vjerujem da će nagodinu na novoj lokaciji biti proljetni i jesenski Osječki sajam te drugi sajmovi, a organizirat ćemo ih jako puno, kao i druge aktivnosti i događanja. Napokon ćemo imati Gospodarski centar kakav zaslužuju najveći grad i najveća županija istočne Hrvatske, pa od iduće godine krećemo u novu dimenziju sajmovanja i gospodarskih aktivnosti. Prva faza projekta vrijedana je 65 milijuna kuna, a Gospodarski centar se gradi u suradnji Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – rekao je župan Ivan Anušić.

Župan Ivan Anušić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je važnost tradicionalnih proizvoda za Hrvatsku, koja je od svog ulaska u Europsku uniju zaštitila 35 proizvoda od kojih su tri s područja Osječko-baranjske županije. To su baranjski kulen, slavonski kulin i slavonski med, a u tijeku je postupak ostvarenja zaštićene oznake za meso crne slavonske svinje i slavonsku kobasicu. Naglasila je i poseban sustav označavanja „Dokazana kvaliteta Hrvatska“, koji se za sada primjenjuje za jabuke, povrće, jaja i meso peradi i kojim se potvrđuje da je proizvod uistinu (od polja do stola, od sirovine do gotovog proizvoda) proizveden u Hrvatskoj.

Želim posebno istaknuti sve vrijedne napore koji su prepoznati od strane Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka u vezi izgradnje neophodne gospodarske infrastrukture koja će popuniti jazove koje osjećaju naši poljoprivrednici, osobito izgradnju Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće – kazala je ministrica Marija Vučković.

U sklopu Sajma i ove godine održavla su se dva poslovna događaja pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije – 9. Izložba ženskog poduzetništva pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije te 6. Izložba braniteljskog poduzetništva, kao i Grupna izložba mađarskih gospodarstvenika te bilateralni susreti mađarskih i hrvatskih gospodarstvenika pod pokroviteljstvom Vlade Republike Mađarske i Veleposlanstva Republike Mađarske u suradnji sa CED-om Osijek.

Osim poslovnih susreta, ponude i potražnje, 25. Osječki jesenski sajam je i izvrsna prigoda za promocijsko-edukativne i savjetodavne aktivnosti, pa su u tu svrhu organizirani događaji poput Mednog doručka – promocije proizvodnje i konzumacije meda iz hrvatskih pčelinjaka, predavanje o pčelarstvu u organizaciji Udruge Pčela te radionice uz društvenu igru „Zemlja rizika“, uz koju će se učenicima pojasniti i približiti osnovni pojmovi o rizicima i kako svaki pojedinac može sudjelovati u smanjenju rizika i očuvanju prirode i okoliša u organizaciji MUP-a.