Detalji o energetskoj obnovi kuća!

Javna tribina o energetskoj obnovi obiteljskih kuća održana je u Belom Manastiru u organizaciji BARA-e i Grada Belog Manastira. Tribina je okupila velik broj građana koji na svojim domovima planiraju izvoditi radove postavljanja toplinske ovojnice, zamjene vanjske stolarije i dr., a direktorica Baranjske razvojne agencije Milica Milosavljević i dogradonačelnik Belog Manastira Zoran Kranjčec okupljene su detaljno upoznali s natječajem Fonda za energetsku učinkovitost.

Dostupno sufinanciranje iznosi do 168.000 kuna po kućanstvu na području Grada Belog Manastira za sv zahvate, a projekti se prijavljuju direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i za razliku od lani, sustav prijave je pojednostavljen. Ako je kuća postojeća, legalna, ima maksimalno tri stambene jedinice ili je veličine do 600 m2 bruto podne površine i korisnik u njoj ima prebivalište zahtjev za inicijalnim pregledom kuće korisnik upućuje energetskom certifikatoru s popisa Fonda, a taj trošak u potpunosti snosi Fond. Certifikator izrađuje prvi energetski pregled, zatim građani traže ponudu izvođača radova i svu potrebnu dokumentaciju prijavljuju u Fond. Nakon toga Fond donosi odluku u roku od 45 dana. Tada korisnik ima rok od 12 mjeseci za provedbu radova nakon čega energetski certifikator izrađuje završni energetski pregled i izdaje energetski certifikat kuće. Korisnik potom Fondu upućuje zahtjev za isplatom sredstava na temelju kojega Fond u roku od 30 dana uplaćuje bespovratna sredstva na račune certifikatora i izvođača radova ili račun korisnika ako je on prethodno podmirio troškove radova.

Što se sufinancira?
a) Zamjena vanjske stolarije
b) Toplinska zaštita ovojnice grijanog prostora – vanjskog zida, krova, stropa, ukopanih dijelova i poda
c) Ugradnja kondenzacijskog plinskog kotla
d) Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije – sunčanih toplinskih pretvarača (kolektora), kotlova na biomasu, dizalica topline, fotonaponskih pretvarača

Iznos sufinanciranja za područje Baranje iznosi 80%, odnosno maksimalan iznos poticaja za kuću do 168.000 kuna, a za prve dvije pojedinačne kategorije maksimalan iznos sufinanciranja je 60.000 kuna, do je za druge dvije kategorije maksimalan iznos sufinanciranja 24.000 kuna.

a) toplinska zaštita vanjske ovojnice* do 60.000 kuna
b) zamjena vanjske stolarije* do 60.000 kuna
c) ugradnja plinskih kondenzacijskih kotlova* do 24.000 kuna
d) ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije** do 24.000 kuna

* Mjere energetske učinkovitosti: moguće sufinanciranje jedne, dvije ili sve tri mjere
** Mjere obnovljivih izvora energije: moguće sufinanciranje jedne mjere

Za sve Vaš upite oko energetskih obnova obiteljskih kuća Baranjska razvojna agencija Beli Manastir stoji Vam na raspolaganju.

Ravnateljica: Milica Milosavljević, mag.oec.
Kralja Tomislava 53, Beli Manastir
bara@beli-manastir.hr