Dani Paje Kolarića

Dani Paje Kolarića

Akademija za umjetnost i kulturu obilježava 200. obljetnicu rođenja Paje Kolarića.

Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizira Međunarodni interdisciplinarni umjetničko-znanstveni skup Pajo Kolarić i njegovo doba, povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Paje Kolarića, u sklopu projekta Dani Paje Kolarića. Cilj Međunarodnog interdisciplinarnog umjetničko-znanstvenog skupa je informirati znanstvenu i opću javnost i promovirati povijesni značaj i kulturno nasljeđe rada Paje Kolarića za Osijek, Slavoniju i Hrvatsku te podsjetiti na značaj Paje Kolarića i njegovih suvremenika na razvoj Osijeka i Hrvatske u 19. stoljeću.

DANI PAJE KOLARIĆA – Program

Međunarodni interdisciplinarni umjetničko-znanstveni skup okupit će umjetnike i znanstvenike koji će s glazbenim, scenskim, društvenim i povijesnim temama upoznati građane s kulturom, umjetnošću i stilom života u vrijeme 19. stoljeća.

Podršku skupu dao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. “Imam dojam da je većina naših poznatih ličnosti poznatija u Europi i svijetu nego kod nas, na čemu treba poraditi. Puno je onih koji su zadužili grad Osijek na području kulture, znanosti, sporta i niza drugih sfera ljudskoga djelovanja, a jedan od njih je i Pajo Kolarić, vrsni umjetnik i glazbenik. Zaslužan je za promicanje tamburaške glazbe, a malo poznata činjenica je i da je osnivač prve Osječke štedionice. Najbolje mjesto za otkrivanje ovih i drugih detalja iz njegova života nesumnjivo je naše Sveučilište, odnosno Akademija za umjetnost i kulturu koja je pokrenula širi znanstveni skup o Paji Kolariću, a koji mi je drago da kao župan Osječko-baranjske županije mogu podržati.” rekao je župan Anušić.